Dvojica geologa skovali plan o proboju kroz Zemljinu koru

Englez Dejmon Tigl i Francuz Benoa Ildefons planiraju da još ovog proljeća obnove pokušaje proboja do gornjeg sloja Zemljinog plašta.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2011. 10:30h

Dvojica ambicioznih geologa iz Engleske i Francuske skovali su plan da u djelo sprovedu staru ideju o proboju kroz Zemljinu koru.

Dejmon Tigl (Damon Teagle) iz Nacionalnog okeanografskog centra u Sautemptonu i Benoa Ildefons (Benoit Ildefonse) sa Univerziteta u Monpeljeu tvrde da će probiti Zemljinu koru i prodrijeti u gornji dio Zemljinog plašta. Kako su izjavili u intervjuu za američki CBS, cilj im je da dođu do uzoraka iz Zemljinog plašta, što bi trebalo da pruži nove informacije o porijeklu i istoriji naše planete.

Zemljina unutrašnjost čak je i za modernu nauku dobrim dijelom engima. Naučnici zapravo nisu sigurni kako se magma kreće kroz Zemljin plašt, područje koje čovjek još nije uspio da istraži. "Ako bismo uspjeli da dođemo do uzoraka Zemljinog plašta, mogli bismo dati puno kvalitetnije procjene o geološkom sastavu naše planete i shvatiti proces Zemljine evolucije", objašnjava Tigl, koji će zajedno sa svojim kolegom već ovog proljeća krenuti u potragu za prikladnim mjestom za bušenje, koje će se vjerovatno odvijati negdje u Tihom okeanu.

Tri najvjerovatnije lokacije su Havaji, Kostarika i Kalifornijski zaliv.Bušenje bi trebalo da započne u roku od nekoliko godina, a sam proces trajaće između 18 mjeseci i dvije godine, koliko će naučnicima biti potrebno da se probiju do Zemljina plašta.

Ovo je inače drugi pokušaj "puta u središte Zemlje". Prvi put je američka naučna ekspedicija to pokušala da izvede 1961. godine u projektu “Mohole”, a sve je pratio pisac Džon Štajnbek (John Steinbeck), koji je ovjekovječio bušenje u časopisu Life.

Rezultat, međutim, nije bio zadovoljavajući: prikupljeni su tek uzorci iz gornjeg sloja Zemljine kore prije nego što je američki Kongres istraživačima ukinuo sredstva.

Englez Dejmon Tigl i Francuz Benoa Ildefons planiraju da još ovog proljeća obnove pokušaje proboja do gornjeg sloja Zemljinog plašta, ne bi li razriješili staru naučnu enigmu.

Ali, Tiglova i Ildefonsova ekspedicija mogla bi da pokaže drastično bolje rezultate, zahvaljujući velikom tehnološkom napretku koji je postignut u zadnjih pola vijeka.

"Uostalom, mi imamo puno bolje shvatanje onoga što želimo da postignemo. Razumijemo kako se okeanska kora formira i jasne su nam razlike između kore i plašta. Na žalost, neki detalji su i danas nejasni", kaže Tigl.

Englez Dejmon Tigl i Francuz Benoa Ildefons planiraju da još ovog proljeća obnove pokušaje proboja do gornjeg sloja Zemljinog plašta, ne bi li razriješili staru naučnu enigmu.

Bonus video: