Najmanje 57 poginulih u okršaju na sjeverozapadu Pakistana

Jedan visoki lokalni zvaničnik je rekao da su dva ili tri civila poginula kada je granata pogodila njihovu kuću, ali nije precizirao s čije je strane granata došla.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2011. 10:03h

Najmanje 57 ljudi je poginulo na sjeverozapadu Pakistana, u borbama koje su vođene između pakistanskih trupa i naoružanih ekstremista, rekli su danas zvaničnici vlade u Islamabadu.

Snage bezbjednosti, podržane borbenim helikopterima i avionima, ubile su 54 ekstremista u oblasti kraj granice s Avganistanom, odakle je pakistanska vojska u više navrata pokušala da otjera talibane.U borbama vođenim u plemenskom regionu Mohmand poginula su, takođe, tri vojnika, rekli su zvaničnici.Do sukoba je došlo kada su ekstremisti napali pakistanske vojnike koji su bili u rutinskoj patroli. Oni su uzvratili na vatru, ubili 10 napadača, ali su takođe zatražili pojačanje iz vazduha.Potom su vojni helikopteri i avioni udarili na položaje ekstremista, ubivši njih 44 a ranivši još nekoliko.Jedan visoki lokalni zvaničnik je rekao da su dva ili tri civila poginula kada je granata pogodila njihovu kuću, ali nije precizirao s čije je strane granata došla.Informaciju je gotovo nemoguće provjeriti iz nezavisnih izvora, jer pakistanska vojska rijetko pojašnjava kako ona razlikuje civile od ekstremista. Provjeru otežava i ograničavanje pristupa plemenskom sjeverozapadu Pakistana - dugogodišnjem utočištu talibana i boraca Al Kaide.

Bonus video: