Konačni napad na odlazećeg predsjednika Obale Slonovače

Snage Alasana Uatare, zvanično priznatog predsjednika Obale Slonovače, krenule su u konačni napad na bunker u koji se sklonio njegov prethodnik Loran Gbagbo pošto su propali pregovori o njegovoj predaji.
60 pregleda 0 komentar(a)
Obala Slonovače, Foto: Beta
Obala Slonovače, Foto: Beta
Ažurirano: 06.04.2011. 12:00h

Uatarine snage odlučile su da taj problem riješe i krenule na rezidenciju da "okončaju ovu komediju", rekao je Sidiki Konate, portparol Uatarinog premijera.

"Predsjednik Uatara je ocijenio da su se otegli pregovori o predaji Gbagboa, jer on samo pokušava da dobije na vremenu. Uatara je zato odlučio da vojno interveniše da riješi problem, odnosno da zarobi Gbagba živog", rekao je agenciji Frans pres jedan izvor iz francuske vlade.

Od predsjedničkih izbora 28. novembra Loran Gbagbo nije priznao pobjedu svog rivala Alasana Uatare, iako su Ujedinjene nacije ocijenile da su izbori validni, zbog čega je ova zapadnoafrička zemlja zapala u građanski rat.

Jutros se čula artiljerijska vatra blizu rezidencije, u sjevernom luksuznom kvartu Abidžana, i u centru grada blizu predsjedničke palate, dan poslije neuspješnih intenzivnih pregovora sa Gbagbom, koji je odbio da prizna poraz.

Gbagbo odbija da potpiše ostavku iako mu se režim raspao, njegovi vojni komandanti zatražili su prekid vatre, a u napadima mirovnih snaga UN i Francuske uništen je veći dio njegovog teškog naoružanja i brojni saradnici su ga napustili.

Gbagbo je juče rekao jednom francuskom novinaru da on nije samoubica, da voli život.

"Moj glas nije glas mučenika, ne srljam u smrt, ali ako smrt dođe, došla je", rekao je Gbagbo.

Načelnik generalštabla francuske vojske Eduar Gijo rekao je ranije danas da je odlazak Gbagba vjerovatno pitanje sati, i da je od petka dva puta bio pred ostavkom.

Predaja bivšeg predsjednika Obale Slonovače moguća za nekoliko sati >>>

Pripadnici Likora, francuske mirovne operacije u Obali Slonovače, demantovali su tvrdnje snaga oko odlazećeg predsjednika države Gbagba da učestvuju u današnjim napadima na njegovu rezidenciju.

Bonus video: