Pentagon razmatra posljedice eventualne blokade budžeta

Dok u administraciji vjeruju da se "zatvaranje vlade" može izbjeći, ministarstvo, uključujući vojsku, pravi planove da bi bilo spremno ako do toga dođe.
0 komentar(a)
Pentagon, Foto: Wikipedia
Pentagon, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 06.04.2011. 07:57h

Zvaničnici Pentagona smatraju da se može izbjeći finansijska blokada američke vlade, ali ipak prave planove za slučaj da se ne postigne dogovor o budžetu, izjavio je portparol ministarstva odbrane Džef Morel.

Zamjenik sekretara za odbranu Vilijem Lin formulisao je uputstva za vojne službe i agencije ministarstva za slučaj da Kongres do 8. aprila ne odobri budžet za fiskalnu 2011. godinu.

Dok u administraciji vjeruju da se "zatvaranje vlade" može izbjeći, ministarstvo, uključujući vojsku, pravi planove da bi bilo spremno ako do toga dođe, rekao je Morel na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, iako bi to značajno poremetilo rad ministarstva i svih zaposlenih, "i dalje ćemo imati autoritet i sposobnost da nastavimo ključne aktivnosti u nacionalnoj bezbjednosti, uključjući ratove u Avganistanu i Iraku, operacije u Libiji i humanitarnu pomoć Japanu".

Povodom pregovora lidera Kongresa, Morel je rekao da su ti pregovori svakako u vrlo osjetljivoj tački, zbog čega ne misli da bi bilo mudro da previše "kopa" po tome, ali je dodao da je svakako nada da će se to izbjeći do petka u ponoć.

On je kazao da još nije određeno kako bi potencijalno "zatvaranje vlade" pogodilo plate u vojsci i dodao da se na tome još radi.

Bonus video: