Naučnici "odgajili" ljudsko srce, čekaju prve otkucaje

Eksperiment je veliki korak ka prvom "odgajenom" srcu i može da utaba put do stvaranja jetri, pluća ili bubrega.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2011. 10:06h

Naučnici "odgajaju" ljudsko srce u laboratorijama i nude nadu milionima pacijenata koji pate od bolesti srca, piše Dejli Mejl. Američki istraživači vjeruju da vještački organi mogu da počnu da kucaju tokom sljedećih nekoliko nedjelja.

Eksperiment je veliki korak ka prvom "odgajenom" srcu i može da utaba put do stvaranja jetri, pluća ili bubrega.

Organi su stvoreni uklanjanjem mišićnih ćelija iz organa donatora. Istraživači su ubrizgali matične ćelije koje su se umnožile i rasle unutar strukture i pretvorile se u zdrave srčane ćelije.

Dr Doris Tejlor, ekspert regenerativne medicine na Univerzitetu Minesota u Mineapolisu, rekla je: "Organi rastu, a mi se nadamo da će početi da pokazuju znake kucanja tokom narednih nedjelja.

Britanski ljekari su 2007. stvorili ljudsku srčanu komoru tako što su iskoristili pacijentovu koštanu srž

Moraju da se savladaju mnoge prepreke da bi se stvorilo potpuno funkcionalno srce, ali moja su predviđanja da će jednog dana biti moguće odgajanje organa za transplataciju."

Manji rizik od visokog pritiska i diabetesa

Pacijenti koji prime transplant normalnog srca moraju da uzimaju ljekove do kraja života, da bi ojačali svoj imuni sistem. To može da dovede do povećanja rizika visokog pritiska, poremećaja rada bubrega i diabetesa.

Tim dr Tejlor je već stvorio kucajuće srce pacova i svinje

Ako proizvedeno srce može da koristi matične ćelije pacijenta kojem će da bude ugrađeno, manje su šanse da budu odbijene. Za organe uzgajane u laboratoriji koriste se "glavne ćelije" tijela koje imaju sposobnost da se pretvore u različite vrste tkiva.

Britanski ljekari su 2007. stvorili ljudsku srčanu komoru tako što su iskoristili pacijentovu koštanu srž. Godinu dana kasnije, naučnici su prvi put stvorili životinjsko srce koje je kucalo.

Tim dr Tejlor je već stvorio kucajuće srce pacova i svinje. Iako su bila previše slaba da bi ih životinje koristiea, rad je bio veoma važan korak prema laboratorijski proizvedenim organima.

"Oprali" ga i ubrizgali ćelije

U njihovoj posljednjoj studiji, iznijetoj na godišnjoj konferenciji kardiologa Amerčkog koledža u Nju Orlinsu, istraživači su stvorili nove organe tako što su iskoristili ljudsko srce koje je izvađeno iz mrtvaca.

Naučnici su uklonili ćelije sa mrtvog srca snažnim sredstvom za čišćenje i ostavili samo "srce-duh", sastavljeno od proteinskog kolagena. U "srce-duh" su onda ubrizgani milioni matičnih ćelija, koji su bili uzeti od pacijenta.

Matične ćelije su "prepoznale" srčane ćelije strukture i počele da se pretvaraju u mišićne ćelije srca.

Srce još treba da počne da kuca - ali ako se to dogodi, imaće dovoljno snage da pumpa krv. Ipak, trka za stvaranje zdravog srca nailaza na mnoge prepreke.

Jedna od najvećih je dovod dovoljne količine kiseonika kroz kompleksnu prežu krvnih sudova. Naučnici takođe moraju da osiguraju pravilan ritam kucanja srčanih ćelija.

Dr Tejlor je rekla za Sandej Tajms: "Daleko smo od stvaranja srca za transplantaciju, ali smatramo da smo otvorili vrata za stvaranje svih ljudskih organa potrebnih za transplantaciju."

Bonus video: