Nigerija: U napadu Boko Harama ubijeno 18 ljudi

Nigerijske vlasti i vojska stalno ponavljaju da je Boko Haram "tehnički pobijeđen" međutim više većih napada ukazuju na to da je bezbjednosna situacija loša na sjeveroistoku zemlje
0 komentar(a)
Najnovija vijest
Najnovija vijest
Ažurirano: 02.04.2018. 09:40h

U napadu pripadnika ekstremističke grupe Boko Haram na Majduguri, velikom gradu na sjeveroistoku Nigerije, poginulo je najmanje 18 ljudi, a 84 je povrijeđeno, javila je danas lokalna agencija za upravljanje hitnim situacijama.

Zvaničnik agencije zadužen za evakuaciju Belo Dambato rekao je za Frans pres da je pronađeno 18 leševa u dva kvarta na periferiji Majdugurija, poslije sinoćnjeg napada.

"Te osobe su ubijene dok su pokušale da bježe od razmjene vatre pobunjenika i vojnika", rekao je on i dodao da sada spasilačke ekipe pokušavaju da odu u još jedan kvart na periferiji grada gdje je vojska ubila dvojicu muškaraca samoubica prije nego što su aktivirali pojase s eksplozivom.

Veliki napad Boko Harama izvršen je oko 20.30 po lokalnom vremenu sinoć (21.30 po centralnoevropskom vremenu) a borbe vojske i pripadnika te ekstremističke grupe trajale su oko jedan sat, saznaje se od vojnih izvora koje je kontaktirala agencija Frans pres.

Među ekstremistima bilo je najmanje sedam bombaša samoubica, naveli su isti izvori. Upotreba bombaša samoubica je karakterstična za ogranak Boko Harama koji predvodi Abubakar Šekau.

Boko Haram je posljednji put pokušao da upadne u Majduguri, glavni grad nigerijske države Borno, za Božić. Oko glavnog grada podignut je zid od peska i iskopani su rovovi da se spriječe napadi.

Sredinom marta više od stotinu djevojčica koje je otela ta ekstremistička grupa vraćene su roditeljima u Dapšiju, u državi Jobe. Ekstremisti su ih oteli i držali gotovo mjesec dana.

Nigerijske vlasti i vojska stalno ponavljaju da je Boko Haram "tehnički pobijeđen" međutim više većih napada ukazuju na to da je bezbjednosna situacija loša na sjeveroistoku Nigerije.

Bonus video: