Nema sumnje Nazarbajev će i dalje biti predsjednik

Nijedni izbori od 1991. godine, kada je Kazahstan dobio nezavisnost, od međunarodnih organizacija nijesu ocijenjeni kao slobodni
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2011. 10:01h

U Kazahstanu se održavaju prijevremeni predsjednički izbori, a očekuje se da ubjedljivu pobjedu ponese aktualni predsjednik Nursultan Nazarbajev, koji je na čelu te naftom bogate zemlje u srednjoj Aziji još od perioda sovjetskog saveza.

Više od 9 miliona birača glasaće na 9.700 biračkih mjesta, a Nazarbajevu će protivkandidati biti Džambil Ahmetbekov i senator Gani Kasimov.

Oni su i bili glavni zagovornici da se referendum izglasa da Nazarbajev vlada do 2020. godine

Nazarbajev (70), čiji mandat ističe 2012. u januaru je donio odluku o održavanju prijevremenih izbora.

On je odustao od referenduma kojim je želio da ozakoni neograničenu vladavinu, što je želio i parlament, koji kontroliše njegova stranka Nur Otam.

Ta odluka je donesena poslije oštrih kritika SAD-a i Evropske unije.

Opozicija je odlučila da bojkotuje izbore jer smatra da nije imala vremena da se pripremi i upozorava na političku manipulaciju aktuelnog predsjednika.

Nijedni izbori od 1991. godine, kada je Kazahstan dobio nezavisnost, od međunarodnih organizacija nijesu ocijenjeni kao slobodni.

Jedan od predsjednikovih savjetnika očekuje da će Nazarbajev slaviti u prvom krugu i da će osvojiti više od 91 odsto glasova, koliko je imao i na izborima 2005. godine.

Predsjednik, kojega sunarodnici od milošte zovu "tata", obećao je da će vladati sve dok mu to zdravlje bude dopuštalo.

Bonus video: