Nastavljeni sukobi u Obali Slonovače, evakuisano 500 stranaca

"Gbagbo mora da siđe sa vlasti da bi izbjegao krvoproliće", kazao je predsjednik Uatarine vlade Giliam Soro
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2011. 12:10h

Francuski vojnici evakuisali su oko 500 stranaca, među njima i 150 svojih državljana i smjestili ih u vojni logor u Obali Slonovače, da bi ih zaštitili od pljačkaša u glavnom gradu Abidžanu, prenosi Tanjug.

"U državi je nastao bezbjednosni vakuum, pa sada imamo ljude koji lutaju ulicama i gledaju šta da opljačkaju", rekao je predstavnik francuskih oružanih snaga Tjeri Birkar.

Oko 500 stranaca, a među njima ima Evropljana i državljana Libana, odvedeni su u vojni kamp u četvrtak uveče, rekao je on i dodao da za sada nema planova da se francuski građani vrate u Francusku.

"Nema dokaza da su Francuzi posebna meta. Pljačkaši pustoše kuće svuda gdje ima nešto da se uzme", rekao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske pozvalo je svoje državljane da budu oprezni i da ostanu u kući.

Nastavljeni sukobi u Obali Slonovače

Snage lojalne međunarodno priznatom predsjedniku Obale Slonovače, Alasanu Uatari, preuzele su kontrolu nad državnom televizijskom stanicom RTI, saopštio je Uatarin portparol Leon Kuaku Ala.

Emitovanje programa državne televizije, koja je ostala lojalna poraženom predsjedničkom kandidatu Loranu Gbagboi, prekinuto je prethodne noći, poslije višečasovnih sukoba u blizini njenog sjedišta u Abidžanu, prenosi Tanjug.

Uatarine snage su prethodnih dana zauzele ključne gradove u zemlji i opkolile prijestonicu Abidžan.

Uatara je, u televizijskom obraćanju, rekao da su njegove snage na kapijama Abidžana, posljednjeg uporišta Gbagboa.

" mora da siđe sa vlasti da bi izbjegao krvoproliće", kazao je predsjednik Uatarine vlade Giliam Soro.

"Ruka pomoći" SADa

U blizini rezidencije Gbagboa i predsjedničke palate tokom noći su se, prema riječima stanovnika, vodile žestoke borbe između pristalica Uatare i Gbagboa.

Sukobi su počeli na manje od kilometar od rezidencije, a zatim su se proširili izvan te oblasti, u kojoj se nalazi i sjedište državne televizije.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Gbagboa da prihvati ultimatum i preduzme ono što je u najboljem interesu naroda Obale Slonovace, tako što će "izbjeći rat i sići sa vlasti, priznajući rezultate izbora".

Međunarodna zajednica priznala je Uataru kao pobjednika novembarskih predsjedničkih izbora, ali je njegov protivkandidat Gbagbo odbio da preda vlast.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u nasilju poslije novembarskih izbora u Obali Slonovače, poginulo je najmanje 460 ljudi, dok je milion stanovnika izbjeglo iz svojih domova.

Bonus video: