Ban Ki Mun: Izrael da zaustavi naseljavanje Zapadne obale

"Mora biti pronađen način za Jerusalim da postane glavni grad dvije države, Izraela i Palestine, s aranžmanima za sveta mjesta dostupnim za sve", rekao je Mun.
0 komentar(a)
Ban ki mun, Foto: Beta
Ban ki mun, Foto: Beta
Ažurirano: 30.03.2011. 11:13h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je Izrael da zaustavi izgradnju naselja na Zapadnoj obali, označivši okupaciju palestinske teritorije neodrživom i apelujući da se ona okonča.

"Okupacija koja je počela 1967. je moralno i politički neodrživa i mora da se okonča. Palestinci imaju legitimno pravo na osnivanje nezavisne i održive sopstvene države", rekao je Ban, otvarajući u Urugvaju sastanak podrške izraelsko-palestinskom miru.

Ban je, istovremeno, istakao da "Izrael ima pravo da živi u miru i bezbjednosti unutar međunarodno priznatih i sigurnih granica", prenijeli su izraelski mediji.

"Mora biti pronađen način za Jerusalim da postane glavni grad dvije države, Izraela i Palestine, s aranžmanima za sveta mjesta dostupnim za sve.

Mora biti pravednog i dogovorenog rješenja za produžene patnje palestinskih izbjeglica", navedeno je u Banovom saopštenju.

On je upozorio da se datum za "postizanje izraelsko-palestinskog sporazuma o pitanjima stalnog statusa i završetak dvogodišnjeg programa Palestinske uprave o izgradnji države brzo približava", a da su palestinsko-izraelski pregovori u "zabrinjavajućem zastoju".

Generalni sekretar UN je pohvalio Palestinsku upravu za njene napore na izgradnji državnih institucija i snage Palestinske uprave za održavanje bezbjednosti na Zapadnoj obali.

On je pozvao Izrael da okonča "akcije koje unapred određuju ishod (diplomatskog) procesa", misleći na izgradnju u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu, rušenje palestinskih kuća i druge forme nasilja. Takođe je pozvao na olakšanje blokade pojasa Gaze.

U poslednjih nekoliko mjeseci više latinoameričkih zemalja zvanično je priznalo Palestinu, podsjećaju izraelski mediji.

Tema sastanka u Montevideu je bila "hitnost ostvarenja dvodržavnog rješenja".

Bonus video: