Bijela kuća potvrdila: Tramp pozvao Putina u Vašington

Pres sekretarka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders je izjavila da je Bijela kuća jedna od "brojnih potencijalnih mjesta" sastanka o čemu su Putin i Tramp razgovarali telefonom 20. marta
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2018. 17:41h

Bijela kuća je danas potvrdila da je američki predsjednik Donald Tramp pozvao ruskog kolegu Vladimira Putina u Vašington, prenosi Tanjug.

Pres sekretarka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders je izjavila da je Bijela kuća jedna od "brojnih potencijalnih mjesta" sastanka o čemu su Putin i Tramp razgovarali telefonom 20. marta.

"Kao što je i sam predsjednik (Tramp) potvrdio 20. marta, nekoliko sati poslije njegovog poslednjeg telefonskog razgovora sa predsjednikom Putinom, njih dvojica su razgovarali o bilateralnom sastanku u ne tako dalekoj budućnosti", rekla je Sanders.

Ona je dodala da su u tom kontekstu razgovarali o više potencijalnih mjesta sastanka, uključujući i Bijelu kuću, preneo je AP.

Prema riječima Sandersove, administracija američkog predsjednika po tom pitanju nema dalji komentar.

Prethodno je pomoćnik predsjednika Rusije Vladimira Putina izjavio da je američki predsjednik Donald Tramp tokom nedavnog telefonskog razgovora s ruskim liderom predložio Bijelu kuću kao mjesto njihovog samita.

Putinov pomoćnik Jurij Ušakov rekao je novinarima da je Tramp to predložio 20. marta kada je zvao Putina da mu čestita na izbornoj pobjedi, ali da o datumu susreta nije bilo riječi, prenosi Tass.

"Tokom telefonskog razgovora dva predsjednika, Tramp je nagovijestio da bi prvi sastanak mogao da bude održan u Vašingtonu", naveo je Ušakov.

Prema njegovim riječima, poslije 20. marta nisu započete pripreme za sastanak dva predsjednika, niti je bilo konkretnih razgovora na tu temu, pošto je došlo do zaoštravanja odnosa SAD i Rusije zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

"Poslije razgovora (Trampa i Putina), koji je bio konstruktivan i dotakao mnoga pitanja, došlo je do još jednog sloma naših bilateralnih odnosa, 60 diplomata je protjerano, naš konzulat je zatvoren i Rusija je morala da odgovori na to", kazao je Ušakov.

On je dodao da bi "u svjetlu nedavnog razvoja događaja, bilo teško razgovarati o samitu" i da bi Moskva "željela da vjeruje da će pripreme za takav sastanak početi".

Bonus video: