Izrael razmjestio sistem za odbranu od raketa

Komponente baterije, koja uključuje lansirne rampe, radar, kontrolni sistem i monitor, su razmještene nekoliko kilometara jedna od druge na pustinjskom terenu
71 pregleda 0 komentar(a)
izrael, Foto: Rojters
izrael, Foto: Rojters
Ažurirano: 28.03.2011. 09:28h

Izraelska armija je tokom vikenda razmjestila na jugu zemlje kraj Berševe novi sistem za odbranu do raketa, nazvan "gvozdena kupola".

Razmještanje ovog sistema, vrijednog 200 miliona dolara, ubrzano je zbog učestalih raketnih i minobacačkih napada iz pojasa Gaze koji su podstakli bojazan od novog rata.

Sistem je planiran da presretne i uništi rakete srednjeg dometa sa radarski navođenim raketama

Izraelska armija je opisala taj korak kao operativni eksperiment, naglasivši da će se na pravi početak korišćenja sistema sačekati još neko vrijeme.

Takođe je najavljeno da će se ostale antiraketne baterije razmjestiti na drugim mjestima na jugu, ali nije rečeno kada. Ovaj sistem, razvijen u Izraelu, koristi kamere i radar da uđe u trag dolazećim raketama i trebalo bi da ih obori u roku od nekoliko sekundi poslije ispaljivanja.

Anonimni bezbjednosni oficiri su rekli da je eskalacija napada iz pojasa Gaze u posljednjih 10-ak dana i pritisak javnosti naveo vojsku da razmjesti sistem koji se još uvek podešava.

"Gvozdena kupola je sistem koji je još uvek u eksperimentalnoj faz i u svakom slučaju mi ne možemo razmestiti baterije koje mogu da štite svaku kuću, svaku školu, svaku bazu i svako postrojenje," rekao je izraelski premijer Bejnamin Netanijahu.

Sistem je planiran da presretne i uništi rakete srednjeg dometa sa radarski navođenim raketama. Berševa je bila meta napada takvih raketa u protekloj nedjelji.

Izrael spreman da djeluje velikom silom

Izraelske vazduhoplovne snage su naglasile da prve dvije razmještene baterije naće biti dovoljne i da će biti potrebne bar još tri da se obezbijedi zaštita od napada iz Gaze.

Palestinski ekstremisti ispalili su desetine raketa na Izrael prošle nedjelje, izazvavši izraelske vazdušene odmazde u kojima je poginulo 10 Palestinaca. Napetost je još više pojačana zbog bombaškog napada u Jerusalimu u kome je ubijena jedna žena iz Velike Britanije, a više od 30 osoba je ranjeno.

Netanijahu je upozorio u petak da je Izrael spreman da djeluje " velikom silom i velikom odlučnošću da zaustavi terorističke napade."

U decembru 2008. godine Izrael je započeo tronedjeljnu vojnu operaciju na pojas Gaze u odgovoru na raketiranje i miniranje. U toj operaciji ubijeno je oko 1.400 Palestinaca od kojih mnogo civila. 13 Izraelaca, uključujući 10 vojnika, je poginulo.

Izrael tvrdi da se Hamas, koji je bio meta operacije, uglavnom oporavio od te ofanzive i da se ponovo snabdio sa još snažnijim oružjem.

Bonus video: