Uskoro na slobodi čovjek koji je pucao na Ronalda Regana

Ljekari su rekli da Hinkli boluje od neodređenog psihičkog poremećaja i snažne depresije.
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2011. 13:27h

Čovjek koji je uhodio i pucao na predsjednika Ronalda Regana blizu je izlaska nakon skoro trideset godina provedenih u mentalnoj bolnici. Kako piše u sudskim izvještajima, bolnički psiholog je svjedočio da je Džon W. Hinkli "opravljen do tačke kad ne predstavlja rizik za sebe i okolinu."

Bivši student, koji je bio opsjednut glumicom Džudi Foster, već je dobijao dozvolu da nekoliko puta posjeti svoju majku u Vilijamsburgu, Virdžinija. Uprkos vladinim prigovorima, sudija je 2009. dozvolio njegovo odsusto nekoliko puta po deset dana tokom proteklih godinu i šest mjeseci.

Hinkli, koji ima 55 godina, mora da nosi mobilni telefon sa GPS uređajem kad god je van doma svoje majke, i po naređenju suda, zabranjeno mu je da razgovara sa medijima.

Tužilac Džozef di Đenova, koji je učestvovao u gonjenju Hinklija 1982, rekao je da je razgovor o njegovom puštanju duboko zabrinjavajući.

On je rekao: "Mislim da će Džon Hinkli da bude prijetnja do kraja života. On je tempirana bomba."

Depresija i opsesija glumicom

Hinklijeva odbrana isticala je neuračunljivost na suđenju. Njegovi advokati nisu osporavali Hinklijev pucanj i ranjavanje Regana u pokušaju ubistva predsjednika tokom govora u Vašington hotelu, 30. marta 1981.

Očekuje se da se Hinkli vrati na sud ovog proljeća da bi se odredilo što se događa nakon 12 posjeta

Ali su ga opisali kao usamljenika - depresivnog dok se bori sa opsesivnom ljubavlju prema Džudi Foster. Porota je presudila da nije kriv zbog neuračunljivosti. Kongres je tražio da odbrana dokaže njegovu neuračunljivost.

U posljednjem sudskom procesu, ljekari su rekli da Hinkli boluje od neodređenog psihičkog poremećaja i snažne depresije, ali da su i jedno i drugo u opadanju.

Tokom svog mandata, sudija Pol Frajdmen je napisao: "Najvažnije pitanje je kako dokazati da gospodin Hinkli neće, u budućnosti, postati opasnost po druge i sebe.

Sudija se složio sa ljekarima da se to neće dogoditi. Očekuje se da se Hinkli vrati na sud ovog proljeća da bi se odredilo što se događa nakon 12 posjeta.

15 puta gledao taksistu

Foster je bila student na Jejl Univerzitetu kad je Hinkli pokušao da je impresionira tako što je napao Džimi Kartera i Ronalda Regana. Na dan kad je pucao na Regana ostavio je rukom pisano pismo u svojoj hotelskoj sobi. Pismo je bilo adresirano na glumicu.

"Molim te pogledaj u svoje srce i makar mi daj šansu da ovim istorijskim djelom zadobijem tvoje poštovanje i ljubav", napisao je.

Dva dana nakon događaja gospođica Foster je izjavila da ne zna ko je on.

Hinkli je film "Taksista" gledao najmanje 15 puta.

U tom filmu iz 1976. Foster glumi 12-godišnju prostitutku. Robert DeNiro igra taksistu koji pokušava da ubije predsjedničkog kandidata prije nego se obračuna sa prostitutkinim makroom.

Bonus video: