Greškom ubijeni civili u NATO napadu u Avganistanu

Više civila je greškom ubijeno ili povrijeđeno u vazdušnom napadu međunarodnih snaga NATO (Isaf) u Avganistanu, u južnoj provinciji Helmand, uporištu talibana, saopštio je Isaf.
53 pregleda 0 komentar(a)
NATO Avganistan, Foto: Beta/AP
NATO Avganistan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.03.2011. 11:57h

"Avganistanski civili su juće greškom ubijeni ili povrijeđeni u oblasti Nau Zad u provinciji Helmand", navodi se u saopštenju međunarodnih snaga u Avganistanu.

Avioni NATO gađali su dva vozila u kojima se vjerovalo da se nalazi jedan od vođa talibana i njegovi pomoćnici, ali se kasnije ispostavilo da se radilo o civilima, piše u saopštenju i dodaje da je otvorena istraga o tom događaju.

Ovaj incident uslijedio je samo dva dana pošto su međunarodne snage greškom ubile dva civila u akciji protiv talibana u istočnoj provinciji Kost.

Privnicija Helmand važi za uporište talibana koji su svrgnuti s vlasti krajem 2001 i od tada vode pobunu protiv vlade u Kabulu u NATO snage koji tu vladu podržavaju.

Avganistanske vlasti optužile su NATO da je od februara u više njihovih akcija bombardovanja u istočnoj provinciji Kunar poginulo 70 civila, uključujući i jedanaestoro djece.

NATO snage su priznale da je u jednom od napada ubijeno devet civila i da je povrijeđeno oko devet u drugom.

Avganistanski predsjednih Hamid Karzai je sredinom marta zatražio od NATO da se prekinu vojne operacije u zemlji da bi se izbjeglo stradanje civila.

Bonus video: