Režim sprječava demonstrante iz cijele zemlje da stignu u Sanu

Od jutros jemenske snage pokušavaju da spriječe antivladine demonstrante da stignu do prijestonice Sane, i postavljaju kontrolne punktove na putevima koji vode do glavnog grada Jemena.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2011. 09:47h

Vojska pokušava da identifikuje demonstrante i očevici navode da ne dozvoljavaju nekim demonstrantima da prođu.

Uprkos preprekama protivnici režima hrle u Sanu, u pokušaju da se skupi njih milion, sa zahtjevom da predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh koji vlada već tri decenije,podnese ostavku.

Očevici su, takođe, rekli da bezbjednosne snage dozvoljavaju pro-Salehovim demonstrantima da u autobusima uđu u prijestonicu.

Bezbjednosne snage su tokom protesta prošlog petka otvorile vatru na demonstrante i ubile njih 40. Nakon toga, Saleh je izgubio ključnu podršku u krugu svojih najbližih saradnika.

Demonstranti u Jemenu već dva mjeseca protestuju, tražechi ostavku Saleha, koji je 20. marta raspustio vladu i imenovao prelaznu do izbora novog kabineta.

Saleh, koji je na vlasti 32 godine, u više navrata je pokušao da umiri demonstrante, obećavajući im da će donijeti novi ustav koji će garantovati nezavisnost parlamenta i sudstva.

On je, takođe, najavio da će do kraja godine biti održani opšti izbori, a početkom 2012. biti formirana nova vlada.

Opozicija je odbila njegove inicijative, navodeći da je za njih prekasno i da su ih događaji prevazišli.

Bonus video: