Mediji proglasili mrtvim Gadafijevog sina, Vlada demantuje

Kamis je najmlađi Gadafijev sin i komadant libijske elitne vojne jedinice "Kamisove brigade".
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2011. 12:33h

Kamis Gadafi je ranjen u nedjelju kad su pobunjeničke snage namjerno srušile svoj avion na vojnu bazu u Tripoliju, gdje su se nalazili Gadafi i njegovi rođaci, piše monstersandcritics.com.

Libijski mediji prenose da je Kamis umro u bolnici od opekotina koje je zadobio tokom tog napada. Vijest o njegovoj smrti objavljena je i na stranicama opozicije.

Izvori iz libijske vlade demantiraju informacije o smrti Gadafijevog sina, nazivajući ih besmislenima, piše agi.it. Dodaje se da su svjedoci izjavili da nije bilo napada u jutarnjim satima, te da život u Tripoliju teče normalno.

Kamis je najmlađi Gadafijev sin i komadant libijske elitne vojne jedinice "Kamisove brigade".

Novi napadi na Tripoli

Novi vazdušni napadi međunarodnih koalicionih snaga na Tripoli počeli su večeras, prenosi libijska televizija.

"Moja misija nije da otkrijemo gdje je on, mi ga ne napadamo i ne tražimo gdje se nalazi"

U gradu se čuje protiv-vazdušna odbrana, saopštila je državna televizija, ali se još ne zna što je meta napada.

Međunarodna koalicija ima malo informacija o mjestu gdje se nalazi libijski lider Muamer Gadafi, nakon što je kompleks u kojem živi bio meta vazdušnih napadakoalicije, izjavio je danas amerilki general Karter Ham.

"Ne znam gdje se nalazi libijski lider a i ne ulažemo neke napore da to otkrijemo", rekao je komandant koalicionih snaga za Libiju."Moja misija nije da otkrijemo gdje je on, mi ga ne napadamo i ne tražimo gdje se nalazi", rekao je Ham na konferenciji za novinare u glavnom štabu u Štutgartu, u Njemačkoj.Ham je rekao da vojna intervencija, kako je definisana, može da bude okončana sa Gadafijem još na vlasti."Mislim da to nije idealno, ali mogu zamisliti to kao moguću situaciju, bar kada je u pitanju misija koja nam je data", rekao je američki general.

Karter je rekao da se američka vojska drži samo vojnih ciljeva u Libiji i nema mandat da podrži kopnenu ofanzivu pobunjenika."Misija američke vojske ja jasna i sastoji se od uspostavljanja zone zabrane leta u Libiji", rekao je Ham.Prema njegovim riječima, Gadafijeve snage se nalaze nadomak Bengazija, koji kontrolišu pobunjenici. Gadafijeve snage imaju "malo volje ili sposobnosti da preduzmu ofanzivu", dodao je Ham.

Libijska PVO je onesposobljena

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je u Londonu da su koalicione snage onesposobile libijsku protivvazdušnu odbranu i pomogle u spriječavanju krvoprolića u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Cilj vazdušnih napada koalicionih snaga, koji je Kameron ocijenio "neophodnim, legalnim i ispravnim", je onesposobljavanje libijske protiv-vazdušne odbrane

Sazvan hitan sastanak SBUN

Savjet bezbjednosti UN održaće sastanak iza zatvorenih vrata o Libiji, saopštili su neimenovani evropski diplomati.Kako je rečeno agenciji Frans pres, odluka da se održi hitan sastanak je donijeta nakon što je to zatražila Libija.

Žipe: NATO spreman da podrži intervenciju za nekoliko dana

Intervencija međunarodne koalicije u Libiji je za sada uspješna i NATO je spreman da za nekoliko dana pruži podršku, izjavio je danas u Briselu šef francuske diplomatije Alen Žipe.

"Spasili smo civile u Bengaziju"

"Uspjeh naše intervencije je jasan. Da nismo ništa učinili, Bengaziju, uporištu libijskih pobunjenika na istoku zemlje, bilo bi krvoprolića", ocijenio je Žipe posle sastanka sa evropskim kolegama.

"Spasili smo civile u Bengaziju", dodao je francuski ministar.

Žipe je rekao da se nastavak intervencije sprovodi u koordinaciji Francuske, Britanije i SAD i dodao da je NATO spreman da pruži podršku za nekoliko dana.

Britanija sprema atentat na Gadafija

Britanski ministar odbrane Lajam Foks je izjavio da bi odobrio napad na skrovište libijskog diktatora Gadafija ako bi civilne žrtve mogle da budu izbjegnute.

"Koalicija mora raditi u okviru mandata dobijenog od Savjeta bezbjednosti UN-a"

"Gadafi je potpuno legitimna meta, ali ne smijemo krenuti u granatiranje skrovišta, jer ne želimo da ubijemo civile" rekao je Foks, a prenosi Telgraph.

Njegov kolega iz SAD Robert Gejts je rekao da misli da nije pametno da se pokuša atentat na Gadafija.

"Koalicija mora raditi u okviru mandata dobijenog od Savjeta bezbjednosti UN-a".

Novi vazdušni udari na Libiju

Zapadne sile počele su rano jutros drugi talas vazdušnih udara na Libiju sa ciljem da napadnu protivazdušnu odbranu i onemoguće libijske avione da patroliraju nebom, kao i da zaustave napredovanje snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju ka Bengaziju.

Gadafijeve snage su zauzele Ajdabiju prošle sedmice poslije čega su krenule u ofanzivu na Bengazi

Avioni Sjedinjenih Američkih Država zajedno sa avionima Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade izveli su bombardovanje uz obrazloženje da se akcija nastavlja i da se odbacuje prekid vatre koji je libijska vojska objavila kasno sinoć, prenijela je agencija Rojters.

Libijske snage su se povukle na 100 kilometara od Bengazija nakon što je u vazdušnim napadima uništen veliki deo tenkova.

Snage odane Gadafiju su se povukle do grada Ajdabije, južno od Bengazija, ostavljajući za sobom na desetine uništenih tenkova čije olupine stoje duž puta, vidio je jedan reporter AFP-a.

Vladine snage sporadično granatiraju više stotina pobunjenika koji prate povlačenje i koji se nalaze 3-4 kilometara izvan Ajdabije.

Tanak stub dima se uzdiže u gradu koji je raskrsnica istočnog puta ka Tobruku i egipatskoj granici i Bengaziju na sjeveru.

Gadafijeve snage su zauzele Ajdabiju prošle sedmice poslije čega su krenule u ofanzivu na Bengazi, podseća AFP.

Međutim Gadafijeve snage su zaustavile francuske ratne avione koji su ih satima gađali nakon usvajanja rezolucije 1973 kojom su odobrena sva neophodna sredstva da se spriječi povređivanje civila.

"Čak i ako treba da poginem učićemo danas u Ajdabiju", kaže pobunjenik Salman Magrabi, međutim nije jasno kako pobunjenici, naoružani Kaćušama i protivvazdušnim mitraljezima 12,7 mm mogu zauzeti grad, a da ne naprave, oni sami, civilne žrtve, primećuje AFP.

Novinari bili u posjetu rezidenciji u Tripoliju

Iz britanskog ministarstva odbrane saopšteno da je njihova podmornica kasno sinoć ispalila rakete "Tomahavk" kao dio drugog talasa napada na primeni Rezolucije 1973 Ujedinjenih nacija (UN), pošto su u subotu uveče i nedjelju ujutru američki i britanski ratni brodovi i podmornice ispalile 110 "Tomahavk" raketa.

"To je varvarsko bombardovanje"

S druge strane, kasno sinoć libijski zvaničnici odveli su reportere sa Zapada u Gadafijevu rezidenciju u Tripoliju, gdje se nalaze privatne odaje ali i vojna kasarna, protivavionske baterije i drugih vojna oprema kako bi vidjeli "mjesto raketnog napada dva sata ranije".

"To je varvarsko bombardovanje", rekao je portparol libijske vlade Musa Ibrahim pokazujući djelove gelera koji su, kako je rekao, "dio raketa".

On je dodao "da je to u suprotnosti sa američkim i zapadnim izjavama - da to nije cilj njihovog napada".

Sravnjena jedna od rezidencija Gadafija

U strahovitoj eksploziji, sa zemljom je sravnjena jedna od zgrada Gadafijevog rezidencijalnog kompleksa Bab al Azizija u Tripoliju.

Četvorospratna zgrada na kojoj su vidljive dvije ogrome rupe od krstarećih raketa nalazi se svega 50-ak metara od šatora u kojem je Gadafi obično primao goste, navode agencije.

"Ima borbe između pobunjenika i snaga Gadafija. Njihovi tenkovi su u centru Misrata. Ima toliko mnogo žrtava i ne možemo ih prebrojati"

Britanska agencija navodi da izvan Bengazija još tinjaju pogođeni tenkovi i trupe Gadafijevih snaga na onom što je ostalo od glavnog puta.

Ugljenisana tijela, najmanje 14 vladinih vojnika leže razbacani po pustinji i postoje strahovanja da će preživjeli pokušati da se probiju grad i potraže sklonište od vazdušnih napada među civilnim stanovništvom.

Istovremeno u centralnom Bengaziju na istoku Libije ima sporadičnih eksplozija, a teške razmjene vatre mogla se čuti na ulicama prošle noći u trajanju od, oko 40 minuta.

Agencije navode da je u toku ofanziva pobunjenika u gradu Al Zavitina južno od Bengazija.

Na zapadu, u grad Misrata ušli su Gadafijevi tenkovi pošto je pogođena vojna baza u udarima zapadnih snaga u subotu.

"Ima borbe između pobunjenika i snaga Gadafija. Njihovi tenkovi su u centru Misrata. Ima toliko mnogo žrtava i ne možemo ih prebrojati", potvrdio je Abdelbaset portparol pobunjenika u Misrati.

Bonus video: