Vojska Jemena pozvana da ne služa naređenja, ostavka ministra

Saleh je današnji dan proglasio danom žalosti za "mučenicima demokratije", a opoziciju je optužio za "podstrekivanje i haos" koji su doveli do krvoprolića
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2011. 12:12h

Muslimanski sveštenici apelovali su na jemenske vojnike da ne slušaju naređenja da ubijaju antivladine demonstrante, koji od 21. februara traže odlazak s vlasti predsjednika Alija Abdulaha Saleha, a zbog neopravdane upotrebe sile protiv demonstranata ostavku je podnio već treći ministar.

"Mi pozivamo vojsku i snage bezbjednosti da ne slušaju naređenja onih koji od njih traže da ubijaju demonstrante i vrše represiju nad njima", poručila je grupa uticajnih sveštenika u zajedničkom saopštenju.

Opozicija traži da Saleh podnese ostavku ove godine, ali on odbija da to učini do isteka sadašnjeg mandata 2013. godine. Saleh je ponudio raspuštanje parlamenta i novi ustav, što je opozicija odbacila kao "zakašnjelu" ponudu, navodeći da ne vjeruju da će predsjednik ispuniti obećanja

Saleh je današnji dan proglasio danom žalosti za "mučenicima demokratije", a opoziciju je optužio za "podstrekivanje i haos" koji su doveli do krvoprolića.

Opozicija traži da Saleh podnese ostavku ove godine, ali on odbija da to učini do isteka sadašnjeg mandata 2013. godine. Saleh je ponudio raspuštanje parlamenta i novi ustav, što je opozicija odbacila kao "zakašnjelu" ponudu, navodeći da ne vjeruju da će predsjednik ispuniti obećanja.

Ostavku je podnio i direktor državne novinske agencije Saba, najavljujući da će se pridružiti demonstrantima, a isto je učinio i ambasador Jemena u Libanu

Ministarka za ljudska prava Huda al-Ban najavila je sinoć da podnosi ostavku u znak protesta zbog krvoprolića izvršenog u petak nad demonstrantima. Ostavku je podnio i podsekretar u ministarstvu za ljudska prava Ali Tasir.

Huda al-Ban je već treći ministar koji je podnio ostavku protekle sedmice, javio je AFP.

U petak je ostavku podnio ministar turizma Nabil al-Fakih zbog neopravdane upotrebe sile protiv demonstranata tog dana, dok je ministar za vjerska pitanja Hamud al-Hatar dao ostavku početkom sedmice.

Ostavku je podnio i direktor državne novinske agencije Saba, najavljujući da će se pridružiti demonstrantima, a isto je učinio i ambasador Jemena u Libanu.

Bonus video: