Amr Musa protiv promjene Ustava

Brojne opozicione stranke i pokreti, medjutim, smatraju da te izmjene nisu dovoljne i da je suviše kratak period za organizovanje referenduma.
0 komentar(a)
Amr Mohamed Musa, Foto: Beta
Amr Mohamed Musa, Foto: Beta
Ažurirano: 16.03.2011. 16:19h

Generalni sekretar Arapske Lige Amr Musa koji namjerava da se kandiduje na predsjedničkim izborima u Egiptu, zvanično je najavio da će na subotnjem referendumu glasati protiv promjena Ustava nakon svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka.

"Birači koji izađu na birališta u subotu trebalo bi da odbace ustavne promjene", saopštio je Amr Musa.

Referendumom je predviđena izmjena više članova Ustava naslijedjenog iz Mubarakovog doba, kako bi se izmedju ostalog funkcija predsjednika države ograničila na najviše dva četvorogodišnja mandata i uvele olakšice u procesu kandidovanja.

Brojne opozicione stranke i pokreti, medjutim, smatraju da te izmjene nisu dovoljne i da je suviše kratak period za organizovanje referenduma pošto je prošlo samo pet sedmica od pada Mubarakovog režima.

Egipatska vojska koja je preuzela vlast nakon Mubarakovog odlaska, izrazila je uvjerenje da će najavljene promjene omogućiti organizovanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u narednim mjesecima kako bi se što prije uspostavila civilna vlast u zemlji.

Prema ocjeni Amr Muse, obećane promjene nisu dovoljne za demokratski preobražaj Egipta što, kako je rekao, narod očekuje nakon tri decenije diktatorskog Mubarakovog režima.

Prihvatanje izmjena Ustava bi, po ocjeni Amr Muse, omogućilo da se u stvari zadrži veći dio postojećeg Ustava, odnosno da šef države zadrži široka ovlašćenja koja je i do sada imao.

Tim je veća opasnost da se ponovo uspostavi autoritaran režim, ocijenio je Musa.

"Zadržavanje starog Ustava dalo bi budućem predsjedniku široka ovlašćenja čemu se protivi narod koji stremi demokratiji, slobodi, i protivi se povratku na staro", naveo je Musa.

Diplomata od karijere, koji je prije dolaska na čelo Arapske lige bio Mubarakov ministar spoljnih poslova, 74-godišnji Amr Musa približio se opoziciji u januaru i februaru tokom antivladinih protesta koji su doveli do svrgavanja Hosnija Mubaraka.

Bonus video: