Obavještajci SAD procijenili situaciju u Libiji pred Senatom

Snage lojalne Moameru Gadafiju dobro su opremljene i raspolažu "vrlo jakom" antivazdušnom odbranom, ocijenili su danas predstavnici obavještajnih službi SAD, smatrajući da je moguća podjela Libije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2011. 21:22h

"Inicijativa koja je bila na strani pobunjenika na početku sada je u ravnoteži i polako prelazi u ruke režima", izjavio je direktor Vojne obavještajne službe, general Ronald Bardžes pred Odborom za odbranu Senata.

"Tokom vremena, mislim da će režim preovladati", rekao je Džejms Klaper, direktor Nacionalne obavještajne službe koja koordiniše rad 16 obavještajnih agencija i raspolaže budžetom od 80 milijardi dolara.

Pobunjenici moraju da "izdrže teške trenutke", rekao je Klaper.

On je naveo da se pukovnik Gadafi, koji je na vlasti već 42 godine, pobrinuo da izgradi svoju vojsku snabdijevajući najboljom opremom jedinice u čiju je odanost bio uvjeren.

Gadafi raspolaže sa dvije specijalne brigade, 32. i 9, koje su "dobro opremljene ruskim naoružanjem među kojima je i protiv-vazdušno oružje, artiljerija, tenkovi i mehanizacija".

Pošto međunarodna zajednica razmatra mogućnost da uvede zonu zabranjenog leta, šef obavještajnih američkih sllužbi ocijenio je da je protiv-vazdušna odbrana Libije "dosta jaka".

"Struktura protiv-vazdušne odbrane na terenu sa njenim radarima i protiv-vazdušnim raketama je dosta jaka, druga po snazi na Bliskom istoku, iza Egipta", rekao je Klaper.

Tripoli raspolaže sa oko 31 stanicom protiv-vazdušne odbrane i radara koji nadgledaju i štite libijsku obalu gdje se nalazi 85 odsto stanovništva, rekao je Klaper.

Libijske snage imaju naročito "veliki broj pokretnih raketnih nosača", naveo je on, ističući mogućnost da "padnu u pogrešne ruke", što je razlog za "zabrinutost".

Samo mali dio libijske avijacije je operativan. Ukupno Gadafi ima između "75 i 80 letelica", od čega jednu trećinu čine transportni avioni, jednu helikopteri, a ostatak su borbeni avioni, što čini "skromnu" opasnost, naveo je komandant marinaca, general Džejms Ejmos.

Prema Klaperu, vazdušni napadi do sada nisu izazvali veliki brojh žrtava.

Obavještajne agencije SAD procenjuju da Gadafi ne namjerava da napusti vlast.

Ako nijedna strana ne bude u stanju da odnese prevagu, može doći do podjele zemlje između Tripolija i Bengazija ili može dovesti do situacije slične onoj u Somaliji, gdje vlada kontroliše samo mali dio zemlje, ocjenjuju nadležni američkih obavještajnih službi.

Bonus video: