U Jemenu vojska pucala na studente u Univerzitetu

"To je bio masakr", rekao je portparol jemenske opozicije Mohamad Katan i ukazao da to što se desilo predstavlja "zločin bezbjedonosnih snaga protiv studenata".
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2011. 09:12h

Najmanje 98 ljudi je povrijeđeno u Sani, glavnom gradu Jemena, kad je vojska upala na univerzitet i gumenim mecima i suzavcem napala studente koji su se priključilizahtjevima da predsjednik države Ali Abdulah Saleh podnese ostavku, saopštili su zvaničnici medicinskih službi, prenosi Beta.

Mnogi među povrijeđenima su u ozbiljnom stanju, a očevici tvrde da su vidjeli oklopna vozila kako hitaju ka univerzitetu."To je bio masakr", rekao je portparol jemenske opozicije Mohamad Katan i ukazao da to što se desilo predstavlja "zločin bezbjedonosnih snaga protiv studenata koji su mirno protestovali sjedeći" u prostorijama Univerziteta.Studenti spavaju na Univerzitetu u Sani od sredine februara, tražeći ostavku Saleha.Jemen već nedjeljama potresaju demonstracije protiv Saleha koje su inspirisane nedavnim protestima u Egiptu i Tunisu. Ti protesti su rezultirali silaskom sa vlasti dugogodišnjih predsjednika tih država.Saleh, ključni saveznik SAD u borbi protiv Al Kaide, na vlasti je 32 godine.Salehovo rodno mjesto su preplavili grafiti u kojima se on poziva na ostavku.Hiljade zatvorenika je izazvalo nerede u centralnom zatvoru u prijestonici, uzevši desetak čuvara kao taoce i pozivajući Saleha da podnese ostavku.Policija je navela da je u neredima ubijen najmanje jedan zatvorenik, dok je 80 njih povrijeđeno.Saleh je nedavno obećao da se neće ponovo kandidovati za izbore 2013. godine ali to nije umirilo demonstrante.

Bonus video: