Obama upozorio saradnike Gadafija da će polagati račune

Obama je u obraćanju novinarima u Vašingtonu da NATO u Briselu razmatra moguće reakcije na "produženo nasilje" u Libiji, ne isključujući i vojnu opciju.
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Rojters
Barak Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 07.03.2011. 18:46h

Predsjednik SAD Barak Obama upozorio je saradnike libijskog vođe Muamera Gadafija da će morati da podnesu račune za nasilje koje potresa Libiju.

Obama je u obraćanju novinarima u Vašingtonu takođe rekao da NATO u Briselu razmatra moguće reakcije na "produženo nasilje" u Libiji, ne isključujući i vojnu opciju.

On je rekao da je odobrio dodatnu pomoć od 15 miliona dolara za humanitarne operacije vezane za libijsku krizu, prenosi Beta.

"Želim da pošaljem vrlo jasnu poruku saradnicima pukovnika Gadafija. Na njima je da odluče kako treba djelovati u budućnosti. Oni će morati da polože račune", rekao je Obama u Bijeloj kući gdje je primio australijsku premijerku Džuliju Gilard.

Snage vjerne Gadafiju su napale Ras Lanuf, mjesto koje drži opozicija na istoku, a prethodnu noć napale su Misratu na zapadu zemlje. Prema jednom ljekarskom izvoru, u Misrati je poginula 21 osoba.

Francuska i Britanija pripremaju rezoluciju u Savjetu bezbjednosti UN kojom bi se stvorila zona zabrane leta iznad Libije da se spriječi libijska avijacija da bombarduje.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je da Alijansa razmatra moguću akciju na nasilje u Libiji ali i da neće intervenisati u toj zemlji bez mandata UN.

Lavrov: Rusija protiv strane intervencije u Libiji

Rusija se protivi svakoj vojnoj intervenciji u Libiji, izjavio je danas ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov.

"Ne mislimo da je strana intervencija, posebno vojna, način da se riješi kriza u Libiji. Libijci sami moraju da riješe svoje probleme", rekao je Lavrov, a prenose ruske novinske agencije.

Bonus video: