Asanž: Američki vojnik Bredli Mening je heroj

Portparol Pentagona Džef Morel odbacio je kritike povodom uslova u kojima se nalazi Mening u pritvoru, kao i o izolaciji i surovom postupanju.
110 pregleda 0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Wikipedia
Džulijan Asanž, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 04.03.2011. 10:09h

Advokat amerićkog vojnika Bredlija Meninga, osumnjičenog da je predao Vikiliksu hiljade tajnih američkih dokumenata, optužio je vojne vlasti SAD za ponižavajućeponašanje prema njegovom klijentu.Dejvid Kumbs naveo je na svom blogu da je Mening (23) u srijedu sedam sati ostavljen nag u svojoj ćeliji u zatvoru Kvantiko, u američkoj državi Virdžinija."Mening je u srijedu bez ikakvog razloga potpuno svučen i ostao je u svojoj ćeliji nag sedam sati. Takav ponižavajući tretman je neoprostiv i bez opravdanja", istakao je advokat.Poslije optužbi Meningovih pristalica da je on smješten u samicu, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio je da je taj vojnik "heroj bez premca"."To što je on i poslije deset mjeseci u zatvoru u samici, to je zlostavljanje", rekao je Asanž britanskoj televiziji ITV Njuz.Portparol Pentagona Džef Morel odbacio je kritike povodom uslova u kojima se nalazi Mening u pritvoru, kao i o izolaciji i surovom postupanju."Ima 30 ljudi u krilu U, on nije u rupi, nije izolovan od drugih, ima prava da razgovara s drugima u tom hodniku", precizirao je portparol.Meningov advokat Kumbs priznao je da njegov klijent "nije tehnički u izolaciji, ali je insistirao da se on nalazi u "pretjerano teškim" uslovima.

"Ako se dokaže da su optužbe istinite, on je najvažniji politički zatvorenik. Ako su optužbe istinite, on je heroj bez premca. Pogledajte šta se događa na Bliskom istoku pošto smo objavili pojedina dokumenata", rekao je Asanž.Jedna od najtežih optužbi je "udruživanje sa neprijateljem", za što bi on mogao da bude osuđen na doživotnu robiju.

Bonus video: