Čavez i Gadafi o stvaranju bloka prijateljskih zemalja

Venecuela je među saveznicima u Latinskoj Americi i drugdje već pokrenula pitanje stvaranja bloka nacija koji bi se zvao "Komitet mira" i koji bi posredovao u rješavanju krize.
0 komentar(a)
Čavez i Gadafi, Foto: ABC
Čavez i Gadafi, Foto: ABC
Ažurirano: 03.03.2011. 09:05h

Predsjednik Venecuele Ugo Čavez razgovarao je sa libijskim vođom Moamerom el Gadafijem o stvaranju bloka prijateljskih zemalja koje bi posredovale da se nađe rješenje za krizu u Libiji, rekao je venecuelanski ministar za informisanje Andres Izara.

Čavez, koji je u bliskim vezama sa Gadafijem i odbija da ga osudi zbog razračunavanja s demonstrantima, razgovarao je s libijskim vođom u utorak, saopštio je Izara preko društvene mreže Tviter, prenosi Beta.

Venecuela je među saveznicima u Latinskoj Americi i drugdje već pokrenula pitanje stvaranja bloka nacija koji bi se zvao "Komitet mira" i koji bi posredovao u rješavanju krize.

Venecuelanski zvaničnici nisu rekli kako je Gadafi reagovao na Čavezov predlog.

Šef venecuelanske diplomatije Nikolas Maduro ocijenio je da bi stvaranje takvog bloka pomoglo da se razriješi konflikt u Libiji i dodao kako vlada u Karakasu smatra da za prekid nasilja u toj zemlji na sjeveru Afrike treba da se koristi diplomatija, a ne vojne prijetnje.

Maduro je kritikovao zvaničnike SAD i Evropske unije zbog pribjegavanja politici izolovanja Gadafija i razmatranja mogućnosti pružanja vojne pomoći Libijcima koji su se pobunili protiv svog vođe.

Takva politika "ukazuje na davanje imperiji ovlašćenje za kretanje u invaziju protiv libijskog naroda", ocijenio je Maduro a prenosi državna novinska agencija AVN.

Ugo Čavez, kojeg sa Gadafijem ujedinjuje zajedničko protivljenje Vašingtonu, izjavio je da se neće priključiti osudama Gadafija i upozorio je da Vašington priprema vojnu invaziju Libije.

Čavez je više puta posjetio Libiju otkako je postao predsjednik, a Gadafi ga je 2004. godine odlikovao svojom godišnjom nagradom u oblasti ljudskih prava zbog borbe protiv "efekata imperijalizma i protiv neprijatelja slobode unutar i izvan" Venecuele.

Takođe, jedan stadion u Libiji je dobio ime po predsjedniku Venecuele.

Bonus video: