Somalijski pirati opet aktivni: Među otetima i 3 djece

Tokom posljednih nedjelju dana, pirati iz Somalije su oteli danski jedrenjak i grči teretnjak
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2011. 19:26h

Troje danske djece i njihove roditelje pirati drže kao taoce nakon što su oteli njihov jedrenjak u Indijskom okeanu, saopštili su danski zvaničnici. Ministarstvo spoljnih je saopštilo da djeca imaju između 12 i 16 godina, i da su tokom napada uhapšena i dva člana posade. Pirati su oteli brod 24. februara i, kako navodi BBC, prebacili ga u Somaliju.

Agencija AP je objavila da je sa jedrenjaka poslata poruka u četvrtak.

„Sada je potvrđeno da su jedrenjak oteli pirati“, saopštilo je dansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Danci su druga grupa nekomercijalnih mornara koje su oteli pirati proteklih nedjelja. Jednu grupu Amerikanaca oteli su ranije u februaru, a njih četvoro su stradali kada je američka mornarica pokušala da ih spase. Snage SAD tvrde da su ih ubili pirati.

Agencija Rojters je objavila da su pirati danas oteli grčki teretni nosač u Sjevernom arapskom moru i da kao taoce drže 23 člana posade, saopštio je Navfor, tijelo Evropske unije zaduženo za borbu protiv pirata.

Iz Navfora je objavljeno da je MV Dover otet oko 260 nautičkih milja sjevernoistočno od Salala u Omanu. Komunikacija sa brodom je prekinuta. Brod je plovio pod zastavom Paname i bio je na putu prema jemenskoj luci Salifu od Luke Kuasim iz Pakistana. Među posadom su bila tri rumunska državljana, jedan Rus i 19 Filipinaca.

Piraterija je veoma unosna u Somaliji, gdje bande zahtijevaju milione dolara otkupa. Navfor je prošle nedjelje saopštio da pirati drže ukupno 31 brod i 688 taoca. Na njihovoj meti su uglavnom teretni brodovi koji plove u blizini Adenskog zaliva – jedne od najprometnijih brodskih ruta.

Bonus video: