Asanž i Vikiliks državni neprijatelji broj 1 SAD

Asanž i njegovi saradnici pokazali su zapravo stvarnu moć, do tada možda potcjenjivanu, elektronskih medija, od kojih nije ostala zaštićena ni najmoćnija svjetska sila.
0 komentar(a)
Žulian Asanž, Foto: Rada Brajović
Žulian Asanž, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 28.02.2011. 08:29h

U emisiji "Rat, laži i video-trake" na televizijskom kanalu "Diskaveri", Asanž i "Vikiliks" sinoć su nazvani državnim neprijateljem broj jedan Sjedinjenih Američkih Država, posle objavljivanja stotina hiljada tajnih izveštaja o ratovima u Iraku i Avganistanu.

"Vikiliks" je postao fenomen 21.veka koji niko nije mogao da predvidi, ocjenjenjuje "Diskaveri".

Asanž i njegovi saradnici pokazali su zapravo stvarnu moć, do tada možda potcjenjivanu, elektronskih medija, od kojih nije ostala zaštićena ni najmoćnija svjetska sila, smatra taj satelitski TV kanal.

Međutim, navedeno je u emisiji, herojstvo najprije pripisivano Asanžu, vremenom je u javnosti dovedeno u pitanje zbog objavljivanja imena iz depeša, dok su osnivača "Vikiliksa" mnogi, a naročito neki njegovi saradnici i kolege novinari, optužili da je želio samo da se lično predstavi svetskoj javnosti i "postane ličnost godine".

"Diskaveri" podsjeća da je "Vikiliks", i ranije poznat po slobodnom objavljivanju i dobroj zaštiti izvora, prvi put dospio u centar pažnje kada je na Internet postavio snimak koji je sajtu poslao američki vojnik iz Iraka, a koji pokazuje ratni zločin u kojem su učestvovali vojnici SAD.

"Tada nisam znao ni ko su ljudi sa snimka, većina je izgledala nevino i upravo to je šokantno, zbog onoga što je na snimku uslijedilo" rekao je Asanž.

On je dodao i da je sa snimka odmah bilo jasno da je u pitanju pokolj (koji su vojnici SAD vršili nad civilima), ali da je vremenom "snimak postajao sve emotivniji", naročito kada su se na njemu prikazale veoma brutalne scene ubistva mecima sa osiromašenim uranijumom, kojima je pucano i na djecu i snimatelja agencije Rojters.

"Diskaveri" navodi da je uslijedilo objavljivanje šokantnih tajnih depeša vlade SAD o ratu u Avganistanu, a zatim i ono što je najviše pogodilo Pentagon - nalozi državne sekretarke Hilari Klinton za prisluškivanje zvaničnika Ujedinjenih nacija ili najvažnije otkriće - da pakistanska obaveštajna služba ISI podržava talibane.

Heroj ili izdajnik

Smatran herojem ili izdajnikom - za šta bi, ako bude osuđen mogao da dobije kaznu od 52 godine zatvora - Asanž i njegovi saradnici uspjeli su da kao saveznike pridobiju najmoćnije svetske medije - listove "Njujork tajms", Špigl", "Gardijan", "Mond", "Pais", naveo je "Diskaveri".

Asanžovo carstvo vremenom je uzdrmano, ali je, kako je opisao njegov bivši zamjenik Danijel Domajt Berg, pokrenulo veliku kulturnu promjenu, iako ga je "Asanž kasnije pretvorio u kult svoje ličnosti", okrenuvši ledja saradnicima.

Ipak, posle ovih dogadjaja, "političke vođe više ne mogu da se opuste", zaključeno je u emisiji satelitskog televizijskog kanala "Diskaveri".

Bonus video: