Asanž se bori sa sudovima Britanije, Švedske i SAD

Osnivač “Vikiliksa” bori se sa sudovima Britanije, Švedske i SAD. Asanžovi advokati bore se da žalbama spriječe njegov odlazak u Stokholm, gdje vjeruju da neće imati fer suđenje
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Rojters
Džulijan Asanž, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.02.2011. 13:13h

Predstojeća nedjelja sudbonosna je za osnivača “Vikiliksa”, Australijanca Džulijana Asanža (39).

Posle prošlonedeljne presude britanskog suda da čovjek koji je uzdrmao američku vladu objavljivanjem hiljada povjerljivih diplomatskih depeša mora biti izručen Švedskoj, gdje ga, inače, terete za navodno silovanje. Asanžovi advokati bore se da žalbama spreče njegov odlazak u Stokholm, gdje vjeruju da neće imati fer suđenje.

Ukoliko žalba bude odbijena, Asanž, koji tvrdi da nije kriv, mogao bi da se suoči sa izručenjem već u roku od desetak dana. U Švedskoj, Asanža očekuje ispitivanje policije, a potom, osuđen ili ne, teoretski bi mogao da se nađe u procesu koje bi mogao da vodi izručenju Sjedinjnim Državama i tamošnjem ispitivanju u vezi sa curenjem diplomatske prepiske.

To je upravo ono od čega Asanž strahuje, pišu Večernje novosti. Već prilično finansijski iscrpljen, i lično, a i što se njegovog provokativnog sajta tiče, sa sve manje mogućnosti da mu novac dotekne, čak i od onih koji bi željeli da mu pomognu, Asanža bi u Americi mogla da sačeka najteža kazna.

Sjedinjene Države intenzivno tragaju za zakonskim okvirom po kome bi mogle da sude Asanžu, a da se ne nađu istovremeno u koliziji sa sopstvenim ustavnim pravom koje garantuje slobodu govora. U slučaju da se ovaj okvir nađe, kazna je najteža.

Asanž je podijelio svijet. Jedni ga smatraju herojem, jer je otkrio istinu o procesima “iza kulisa”, drugi vjeruju da je kriminalac koji izaziva haos otkrivajući nezakonito povjerljive materijale.

On sam nema dileme kada se radi o njegovoj sudbini. Svjestan je, i to je javno rekao, da izručenje Americi za njega znači smrt. Kazna za prenošenje povjerljivih vojnih tajni u SAD je - pogubljenje.

Bonus video: