BACALI KAMENICE I PALILI GUME

Troje poginulo u sukobu Palestinaca i izraelske vojske na granici Gaze

Kako se navodi, demonstranti su ranjeni bojevom municijom i gumenim mecima, dok su neki udahnuli suzavac, javio je AP
70 pregleda 0 komentar(a)
sukobi pojas Gaze, Foto: Beta/AP
sukobi pojas Gaze, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.03.2018. 13:03h

Najmanje tri Palestinca su danas poginula, a 365 ih je ranjeno u sukobima s izraelskom vojskom duž granice pojasa Gaze i Izraela, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Hiljade Palestinaca došle su danas na granicu pojasa Gaze i Izraela na protest nazvan "Marš povratka", čiji je cilj da, između ostalog, skrene pažnju na palestinske izbjeglice koje su pobjegle, ili su istjerane iz svojih domova u ratu koji je izbio 1948. godine, poslije stvaranja Izraela.

Demonstranti su se sukobili s izraelskim vojnicima bacajući kamenice i paleći automobilske gume kraj granične ograde.

Kako se navodi, demonstranti su ranjeni bojevom municijom i gumenim mecima, dok su neki udahnuli suzavac, javio je AP.

Lider Hamasa Ismail Hanije obratio se demonstrantima rekavši da je Palestinski narod "u više navrata dokazao da može da preuzme inicijativu i uradi veliku stvar", dodavši da je taj marš "početak povratka u cijelu Palestinu".

On je najavio da Palestinci neće praviti kompromis i da nema rješenja za izraelsko-palestinski sukob bez povratka "cijele zemlje Palestine".

"Ovaj marš šalje poruku da je palestinski narod ujedinjen protiv okupacije i protiv blokade, kao i protiv koncesija i sumnjivih sporazuma", rekao je glavni vođa Hamasa.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman uputio je poruku palestinskim demonstrantima na svom zvaničnom Tviter nalogu na arapskom jeziku, prenijeli su izraelski mediji.

"Rukovodstvo Hamasa se igra sa vašim životima. Svako ko dođe blizu (granične) ograde danas dovodi sebe u opasnost. Sugerišem da nastavite vaše živote i ne učestvuje u provokacijma", naveo je Liberman, aludirajući na činjenicu da su lideri islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze pozvali na proteste.

U posljednjih nekoliko dana izraelska vojska je upozorila da će pucati na svakoga ko pokuša da uđe u Izrael.

Zbog toga je dovedeno pojačanje na granicu, uključujući 100 snajperista i jedinice za rasturanje nereda. Snajperisti imaju naređenje da pucaju na demonstrante koji pokušavaju da pređu granicu.

Današnje demonstracije trebalo bi da budu samo početak šestonedjeljnih protesta koji će kulminirati na Dan nezavisnosti Izraela 14. maja. Tada će biti otvorena nova ambasada SAD u Jerusalimu na osnovu odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad jevrejske države.

Izrael je anektirao istočni dio Jerusalima, nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine.

Palestinci u tom dijelu Jerusalima planiraju sjedište svoje buduće države koja će obuhvatiti pojas Gaze i Zapadnu obalu.

Demonstracije su danas organizovane da se poklope sa obilježavanjem Dana zemlje u znak sjećanja na šest izraelskih Arapa poginulih na demonstracijama 1976. godine zbog oduzimanja arapske zemlje.