Prevara sa ljekovima namijenjenim Africi

Jedna njemačka kompanija masovno je krijumčarila ljekove za oboljele od side u Južnoafričkoj Republici i prodavala ih uz golemu zaradu u Njemačkoj. Policija još istražuje slučaj, jer izgleda da je riječ o čitavom lancu.
62 pregleda 0 komentar(a)
Ljekovi, Foto: Arhiva Vijesti
Ljekovi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.02.2011. 16:38h

Cijena istog lijeka nije svuda ista: nakon poziva brojnih državnika i humanitarnih organizacija koji se bore protiv side, svjetski farmaceutski koncerni prodaju ljekove, na primjer za ublažavanje posljedica side, jeftinije u nerazvijenim zemljama, nego na razvijenom Zapadu.

Ovo nije prvi slučaj prevare s preparatima za oboljele od side koja je otkrivena u Njemačkoj, ali državni tužitelj iz Libeka Ridiger Majenburg priznaje da je ovo jedan od najvećih slučajeva i da je riječ o dvocifrenom milionskom iznosu, prenosi DW.

Lanac šverca se lagano otkriva

Kompanija za trgovanje ljekovima sa sjedištem na ostrvu Siltu je masovno nabavljala ljekove povoljno, dijelom čak i ljekove koji su bili namijenjeni humanitarnim organizacijama koje djeluju u Africi. Kompanija je iz Južnoafričke Republike, preko Švajcarske i Belgije, uvozila ljekove u Njemačku. Preparati su se stavljali u druge paketiće i prodavali njemačkim apotekama, saopštava novinar Dojče Velea.

Konkretno, ta firma sa njemačkog sjevera je zatečena sa samo dvije pošiljke i 300 pakovanja, ali portparol zdravstvenog osiguranja AOK tvrdi da je u opticaju u Njemačkoj više od 10 hiljada pakovanja takvih ljekova od kojih svaki u ovoj zemlji košta nekoliko stotina evra.

Policija istražuje još jednu kompaniju iz Tritaua, zaposleno je i tužilaštvo iz Trira kod jedne kompanije u Ajfelu, a pod sumnjom je i nekoliko drugih uvoznika. Istražitelji ipak još nijesu spremni da kažu u kojoj su mjeri svi ovi slučajevi šverca međusobno povezani.

Apotekari ćutali

Zdravstveno osiguranje AOK je bijesno i na vlasnike apoteka, jer tvrdi da su oni morali da primijete da nešto „ne štima“ kad im je neko došao i ponudio lijek po znatno nižoj cijeni. Umjesto toga, oni su ga prodavali pacijentima i od osiguravajućih kuća ubirali punu cijenu – i trpali zaradu u džepove.

Skandal je ove nedjelje otkrila njemačka radio-televizija NDR, a u četvrtak se oglasilo i tužilaštvo. Gotovo istovremeno su reagovale i brojne humanitarne organizacije koje upozoravaju da ovaj skandal nipošto ne bi smio da ugrozi opskrbu bolesnika u Africi povoljnim ljekovima. Oni zapravo traže da farmaceutske kompanije odustanu od svojih zahtjeva za zaštitom intelektualnog vlasništva tako da te preparate mogu proizvoditi sve fabrike. Ali farmaceutski koncerni su suzdržani u reakcijama, a ne otkrivaju ni gdje su ti lijekovi izvorno bili proizvedeni.

Istorijat skandala sa ljekovima

Čini se da je ovo jedan od najvećih, ali nipošto jedini skandal u trgovini ljekovima u Njemačkoj: već 2002. je otkriven slučaj kada su ljekovi za sidu, namijenjeni bolesnima u Senegalu, Obali Slonovače i Kongu, završavali na tržištu Evropske unije. Pet godina kasnije otkriven je skandal sa citostaticima pri čemu je čitav lanac od oko 100 apoteka kupovao jeftine preparate iz inostranstva, a i njihova ispravnost je bila sumnjiva.

Malo zatim su se kriminalci obrušili na ampule s hormonima rasta koje su bile namijenjene bolesnoj djeci u Gruziji i, umjesto jednog eura po ampuli koliko su proizvođači naplaćivali od siromašne zemlje, prodavali te hormone po kojekakvim teretanama bodi bilderima za višestruko višu cijenu.

Ali i svi ti slučajevi su samo djelić kriminala i novca koji se zarađuje prodajom „ljekova“ preko interneta. Mnoge organizacije za zaštitu potrošača neprestano upozoravaju građane kako su preparati, nabavljeni preko sumnjivih virtuelnih apoteka na internetu, po pravilu neefikasni – a vrlo često i opasni.

Bonus video: