UN strahuje da se u Libiji događaju masovna ubistva

NATO može da vodi sve akcije država članica ukoliko se one odluče za intervenciju u Libiji.
0 komentar(a)
Libija protesti, Foto: Reuters
Libija protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2011. 10:58h

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj izjavila je da se prema nekim izvještajima u Libiji vrše masovna ubistva.

Međunarodna zajednica bi trebalo da odlučno reaguje da bi se obustavila jaka reperesija na učesnike antivladinih protesta u Libiji, rekla je Pilaj.

Ona je rekla da bi trebalo da se istraži da li i u kojoj mjeri postoje zloupotrebe libijskih snaga bezbjednosti, i da je prema informacijama kojima raspolaže više stotina civila u Libiji ubijeno ili povrijeđeno.

U govoru na vanrednoj sjednici Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, Pilaj je rekla da bi 47 država članica trebalo da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se prestalo sa nasiljem u Libiji.

Hitan sastanak NATO-a

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen povodom krize u Libiji pozvao je članice tog saveza na hitan sastanak.

"Pozvao sam amabasadore 28 država-članica NATO da dođu na hitan sastanak o stanju u Libiji", rekao je.

Rasmusen je preko sajta Tviter saopštio da je ono što se dešava u Libiji "veoma zabrinjavajuće" i da NATO može da vodi sve akcije država članica ukoliko se one odluče za intervenciju u toj zemlji.

Rasmunsen je to naveo uoči sastanka sa ministrima odbrane zemalja Evropske unije koji treba da se održi u gradu Godolo, kod Budimpešte.

Sankcije i embargo

Francuska i Velika Britanija predložile su Savjetu bezbjednosti UN da se Libiji uvedu sankcije, embargo na isporuku oružja, i da se istraži da li su u toj zemlji počinjeni zločini protiv covječnosti, izjavila je šefica francuske diplomatije, Mišel Alijo Mari.

"Situacija je veoma teška i Međunarodni sud treba takođe da se angažuje", rekla je i dodala da je u Libiji do sad poginulo više stotina ljudi, ali da nema preciznih podataka o represiji koja se u toj zemlji vrši nad učesnicima protesta.

Podrška izbacivanju

SAD su podržale izbacivanje Libije iz Savjeta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, dok se državni sekretar Hilari Klinton priprema da na sastanku tog tijela u Ženevi, tokom vikenda, to pitanje razmotri sa drugim šefovima diplomatije.

"Podržavamo izbacivanje Libije iz Savjeta UN za ljudska prava. Libijska vlada krši ljudska prava svog naroda", izjavio je portparol Stejt departmenta Filip Krauli, koji je ocijenio da bi se tim potezom povećala međunarodna izolacija vlasti u Tripoliju.

Zvaničnici Stejt departmenta su takođe rekli da će Klintonova podržati predlog Savjeta Evrope da se Libija izbaci iz tog tijela UN i da se imenuje specijalni istražitelj za navodne zločine koje je počinio režim Moamera Gadafiija.

Ona će u Ženevi tražiti da se koordinira šira međunarodna strategija kako bi se zaustavilo nasilje u Libiji, naveli su isti zvaničnici Stejt departmenata, koji su željeli da ostanu anonimni.

Da bi Libija bila izbačena, potrebno je da za to glasa dvije trećine od ukupno 192 države članice UN.

MIP Libije demantuje da Gadafi ima račune u bankama

Ministarstvo spoljnih poslova Libije odbacilo je tvrdnje da lider te zemlje Moamer Gadafi ima bankovne račune u Švajcarskoj ili bilo kojoj drugoj banci u svijetu i najavilo je tužbu protiv švajcarske vlade, javio je Rojters.

"Zahtjevamo da Švajcarska dokaže da naš bratski vođa ima fondove ili bankovne račune u njenim bankama ili bilo kojoj drugoj banci u svetu", navelo je sinoć libijsko ministarstvo u saopštenju.

"Ministarstvo spoljnih poslova će preduzeti sve zakonske korake da tuži švajcarsku vladu za te neosnovane tvrdnje", dodaje se u saopštenju.

Vlada Švajcarske saopštila je juče da je zamrzla svu imovinu koju libijski lider poseduje u toj zemlji, navodeći da je odluka donijeta "s obzirom na razvoj situacije" u Libiji, gde bezbjednosne snage nasilno odgovaraju na proteste građana.

Ministarstvo spoljnih poslova Libije je navelo da takvo saopštenje švajcarske vlade pokazuje "stepen njenog neprijateljstva prema Libiji i njenom vođi".

Bonus video: