EU uvodi sankcije Libiji?

Vlade zemalja Evropske unije dogovorile su se da pripreme moguće sankcije Libiji kao odgovor na "Gadafijevo nasilno slamanje" antivladinih protesta.
0 komentar(a)
neredi Libija, Foto: VOA
neredi Libija, Foto: VOA
Ažurirano: 23.02.2011. 19:41h

Situacija u Libiji se ne smiruje - snage lojalne Moameru el Gadafiju otvaraju vatru na ulicama Tripolija, dok međunarodna zajednica osuđuje nasilje nad stanovništvom, a strani državljani masovno bježe. Vlade zemalja Evropske unije dogovorile su se da pripreme moguće sankcije Libiji.

Prema izvještajima svjetskih agencija, snage lojalne Gadafiju i danas su otvarale vatru na ulicama Tripolija, dok istovremeno Gadafijevi protivnici saopštavaju da je Misurata - grad na zapadu zemlje - prvi koji se nalazi pog njihovom kontrolom.

U sukobima sa vlastima u ovom gradu poginulo je šest, a 200 osoba je ranjeno.

Stanovništvo je, u međuvremenu, formiralo savjete koji će štititi grad, očistiti ulice i zbrinuti povrijeđene, prenio je AP.

Kada je reč o Tripoliju, većina stanovnika je u strahu da izađe iz svojih domova jer policija puca nasumice na sve na koje naiđe na ulici.

Kada je reč o Tripoliju, većina stanovnika je u strahu da izađe iz svojih domova jer policija puca nasumice na sve na koje naiđe na ulici.

U predgrađu prijestonice, kako pokazuju novi video snimci koje je opzocija postavila na Fejsbuk, demonstranti podižu zastave iz perioda prije vladavine Gadafija na zgrade.

U Bengaziju, drugom po veličini gradu u Libiji većina stanovnika se polako vraća redovnom životu i gotovo da više ništa ne ukazuje da je samo prije nekoliko dana tu bilo poprište žestokih sukoba pristalica i protivnika Gadafija.

Predsjednik Evropskog saveta Herman van Rompej osudio je "užasno" nasilje koje su počinile libijske snage protiv demonstranata insistirajući da zločini neće ostati nekažnjeni.

  • Predsjednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek izjavio je da je situacija u Libiji dostigla "tačku poslije koje nema povratka" i da su tamošnji režim i njegov lider "izgubili svaki legitimitet".
  • Šef italijanske diplomatije Franko Fratini izjavio je da je u Libiji prilikom nasilnog suzbijanja protesta vjerovatno ubijeno oko 1.000 ljudi. Fratini je takođe izrazio strahovanje od masovnog priliva imigranata zbog situacije u Libiji.
  • Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi pozvao je Evropu da obustavi sve ekonomske veze sa Libijom i usvoji snakcije zbog nasilja libijskih vlasti nad stanovništvom.
  • Predsjednik Perua Alan Garsija izjavio je da će zvanična Lima suspendovati diplomatske odnose sa Libijom iz protesta zbog nasilja koje libijski lider čini svom narodu.
  • Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, kritikujući libijske vlasti zbog "nezamislive" represije i pozivajući svjetske lidere da slušaju volju naroda.

U međuvremenu, agencije izvještavaju da će države članice EU iz Libije evakuisati oko 10.000 svojih državljana, ali i da su trenutno sve libijske luke zatvorene što će otežati evakuaciju stranih državljana organizovanu brodovima.

Vlade zemalja Evropske unije dogovorile su se da pripreme moguće sankcije Libiji kao odgovor na "Gadafijevo nasilno slamanje" antivladinih protesta, izjavile su diplomate EU.

Vlade zemalja Evropske unije dogovorile su se da pripreme moguće sankcije Libiji kao odgovor na "Gadafijevo nasilno slamanje" antivladinih protesta, izjavile su diplomate EU.

"Složili su se u zajedničkom saopštenju da preduzmu dalje mjere. Diplomatskim govorom to znači sankcije", izjavio je jedan diplomata EU poslije sastanka u Briselu na kome se razgovaralo o tom pitanju, prenio je Rojters.

Eksperti sada treba da sačine listu predloženih mjera, među kojima može biti zabrana viza, zamrzavanje imovine, embargo na oružje, kao i druge restrikcije, a zatim vlade EU odlučuju o zavođenju sankcija.

Posljedice događaja u Libiji, i drugim državama sjeverne Afrike, osjetiće se širom svijeta prije svega zbog skoka cijena sirove nafte.

Sirova nafta "brent" u utorak je na berzi u Londonu dostigla najviši nivo od septembra 2008. i iznosila je 108,57 dolara za berel

Bonus video: