Hiljade demonstranata na protestima u Rabatu

Inspirisani događajima u Tunisu i Egiptu, grupa mladih Marokanaca je inicirala pokret "20. februar" u kojem se traži novi ustav koji bi ograničio ovlašćenja kralja.
0 komentar(a)
Rabat, Foto: Guardian
Rabat, Foto: Guardian
Ažurirano: 20.02.2011. 10:30h

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se u marokanskoj prijestolnici Rabat, zahtijevajući da se kralj Mohamed odrekne nekih ovlašćenja i da zaustavi korupciju u vladi.

Rojters prenosi da su demonstranti uzvikivali "Narod odbija ustav napravljen za robove" i "Dolje autokratija", a neki od njih su nosili zastave Tunisa i Egipta, u znak odobravanja protesta u tim zemljama koji su rezultirali smjenama predsjednika.

Neki od učesnika pozivali su premijera Abas El Fasija da podnese ostavku, ali nije bilo direktnih poruka protiv kralja.

Protest je inicirala grupa "Pokret za promjene 20. februar", koja ima oko 19.000 članova na društvenoj mreži Fejsbuk.

Organizator tvrdi da je na protestu učestvovalo preko 5.000 ljudi, dok je prema procjenama zvaničnika bilo manje od 3.000 učesnika.

Demonstrantima su se pridružili pripadnici omladinske sekcije zabranjene islamističke grupe Pravda i milosrđe, članovi opozicionih partija, a podršku su im dali i sindikat medija i grupe za zaštitu ljudskih prava.

Planirano je da se demonstracije organizuju i u drugim gradovima, među kojima je i turistički Marakeš, a nekoliko stotina ljudi se okupilo i u Kazablanki.

Bonus video: