RUSI DEMANTUJU

Kremlj: Tramp nije pričao o spremnosti SAD da pobijedi u trci u naoružanju

"Ako želite trku u naoružanju, možemo je imati, ali ja ću pobijediti", rekao je navodno Tramp tom prilikom
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 11:37h

Predsjednik SAD Donald Tramp u razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom 20. marta nije pričao o spremnosti SAD da pobjede u trci u naoružanju, navodi Kremlj.

Američka televizija NBC je prenijela da je Tramp navodno upozorio Putina da je Vašington spreman da započne novu trku u naoružanju i da u njoj pobjedi, prenio je TASS.

"Ako želite trku u naoružanju, možemo je imati, ali ja ću pobijediti", rekao je navodno Tramp tom prilikom. 

"Takva rečenica nije izgovorena tokom razgovora i ti izveštaji ne odgovaraju stvarnosti", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

Prema njegovim riječima, u saopštenju Kremlja poslije razgovora je navedeno da se razgovaralo o "svemu što smatramo bitnim". 

"Ruska strana nikada nije iznosila u javnost detalje poverljivih razgovora između šefova država", rekao je Peskov. 

Kremlj je 20. marta saopštio da je je Tramp u razgovoru čestitao Putinu pobjedu na predsjedničkim izborima, i da se dva predsjednika razgovarala o razvoju praktične komunikacije u raznim oblastima, uključujući osiguranje strateške stabilnosti i borbu protiv međunarodnog terorizma. 

"Obe strane su naglasile značaj koordinacije napora da se ograniči trka u naoružanju", navodi se u tom saopštenju. 

Osim toga, Tramp i Putin su razgovarali i o ekonomskoj saradnji, krizama u Siriji i Ukrajini, buduće bilateralne kontakte i mogućnost samita. 

"Sve u svemu, razgovor je bio konstruktivan i poslovan s ciljem da se prevaziđu nagomilani problemi u rusko-američkim odnosima", saopšteno je tada iz Kremlja.

Preporučujemo za Vas