Sirijska blogerka osuđena zbog odavanja informacija

Blogerka Molouhi je pisala članke na internetu u kojima kaže da žudi za tim da učestvuje u oblikovanju budućnosti Sirije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2011. 20:50h

Specijalni sirijski sud za bezbjednost osudio je jednu tinejdžerku na pet godina zatvora zbog optužbi da je otkrivala informacije stranoj zemlji, uprkos tome što su SAD apelovale na njeno oslobađanje, saopštila je odbrana.

Duga zatvorska kazna izrečena srednjoškolki Tal Al Molouhi (19), koja je u pritvoru od 2009. je još jedan znak pooštravanja obračuna sa opozicijom u Siriji nakon revolucija u Egiptu i Tunisu, dodala je odbrana.

Blogerka Molouhi je pisala članke na internetu u kojima kaže da žudi za tim da učestvuje u oblikovanju budućnosti Sirije, koja je posljednjih 50 godina pod vlašću partije Bat.

Takođe je od predsjednika SAD Baraka Obame tražila da pruži više podrške palestinskoj borbi. Prije nekoliko mjeseci specijalni sud za bezbjednost ju je optužio za „otkrivanje informacija koje u odnosu na strane zemlje treba držati u tajnosti“.

Advokati, jedini koji su prisustvovali na zatvorenom suđenju, kazali su da sudija – pred specijalnim sudom ne postoje tužioci – nije predstavio ni dokaze, ni detalje na osnovu kojih je Molouhi optužena.

„Pompezne optužbe za izdaju, koje služe za nauk drugima, su prilično staromodne,“ ocijenio je jedan od advokata odbrane koji je zahtijevao anonimnost.

„Tužno je to što režim nije ništa naučio iz primjera Tunisa i Egipta“, dodao je.

Hapšenje Molouhi je izazvalo buru na arapskim blogovima gdje su se pojavili mnogobrojni postovi kojim se oštro kritikuje diskriminatorska represija u Siriji.

Američki Stejt dipartment je prošle nedjelje tražio da Molouhi bude oslobođena zbog neosnovanosti optužbi za špijunažu, kao i zbog toga što je građanima Sirije garantovano univerzalnopravo na slobodu izražavanja.

Bonus video: