IRAN NA ULICI

Pokušaj protesta u Teheranu

Desetine iranskih pristalica opozicije uhapšene su dok su učestvovali u zabranjenom skupu u znak podrške ustancima u Egiptu i Tunisu, prenosi Rojters pisanje internet sajta iranske opozicije.
0 komentar(a)
Teheran protesti, Foto: Beta
Teheran protesti, Foto: Beta
27.02.2019. 02:32h

„Svjedoci su kazali da su u nekim djelovima Teherana bezbjednosne snage uhapsile desetine demonstranata“, kazao je lider opozicije Mirhosein Musavi.

Bezbjednosne snage su ispalile suzavac kako bi rastjerale hiljade opozicionih pristalica koje su marširale prema glavnom trgu u Teheranu, kazali su očevici. Takođe je došlo do sukoba između policije i demonstranata, što je rezultiralo desetinama hapšenja u Isfahanu u centru Irana, trećem po veličini gradu, kazao je drugi očevidac za Rojters.

Ovi skupovi predstavljaju test snage reformističke opozicije, koja nije izlazila na ulice od decembra 2009, kada je osam osoba stradalo.

Veliki broj policajaca u opremi za suzbijanje nereda bio je raspoređen oko glavnih trgova u prijestonici, a pripadnici milicije su obilazili grad na motociklima.

„Smrt diktatoru“, uzvikivali su neki demonstranti, mada su uglavnom marširali u tišini. Demonstranti su marširali prema Trgu slobode (Azadi), tradicionalnom mjestu okupljanja u centru Teherana. Međutim, bezbjednosne snage okuplile su kuće opozicionih lidera Mirhoseina Musavija i Mehdija Karubija sprečavajući njih i Musavijevu suprugu, Zahru Ranavard da se pridruže maršu.

Musavi i Karubi su iskoristili podršku koju je zvanični Iran uputio velikim protestima u Egiptu i Tunisu kako bi organizovali demonstracije solidarnosti, ali su vlasti u Teheranu ipak odbile njihov zahtjev.

Vrhovni lider Irana ajatolah Ali Hamenei nazvao je ustanke u Egiptu i Tunisu „islamskim buđenjem“, sličnim revoluciji iz 1979. kojom je zbačen šah kojeg su podržavale SAD.

Međutim, opozicija te nereda smatra sličnim njihovim protestima koji su izbili nakon izbora 2009. godine koje smatraju namještenim u korist predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Revolucionarna garda, koja je lojalna Hamaneiju, ugušila je proteste 2009. Dvije osobe su obješene a desetine pristalica opozicije su zatvorene.