Palestinska vlada podnijela ostavku, Fajad ostao premijer

Očekuje se da će Fajad sastaviti vladu kojom će dominirati tehnokrate sposobne da izgrade palestinske institucije, rekao je jedan njegov saradnik.
0 komentar(a)
Palestina, Foto: Rojters
Palestina, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.02.2011. 12:09h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas saopštio je da je prihvatio ostavku vlade, a da je dosadašnjem premijeru Salamu Fajadu dao rok od šest nedjelja da formira novi kabinet.

Očekuje se da će Fajad sastaviti vladu kojom će dominirati tehnokrate sposobne da izgrade palestinske institucije, rekao je jedan njegov saradnik.

Palestinska vlada sastala se da razmotri moguću rekonstrukciju ili ostavku, što je ocijenjeno kao nastojanje da se preduprijede demonstracije kakve su dovele do pada lidera u Tunisu i Egiptu, prenijele su svjetske agencije. Učinjeno je to nekoliko dana nakon što je Abasova Palestinska uprava (PU) najavila da će se predsjednički i parlamentarni izbori održati do septembra.

Raspuštanje palestinske vlade očekivalo se krajem prošle godine, ali je odloženo zbog protesta u arapskim zemljama.

Odluka o raspuštanju vlade je najnovija u seriji poteza Palestinske uprave u nastojanju da osigura stabilnost u trenutku kada javnost traži promjene. Predsjednički izbori su inače bili plarani za 2009. i parlamentarni za prošlu godinu.

Prošle nedjelje je najavljeno da će se najpre 9. jula održati lokalni izbori i to će biti prvi put da Palestinci glasaju od 2006. godine.

Islamistički Hamas, koji vlada pojasom Gaze i rival je umjerenijem Abasovom Fatahu, odmah je najavio da ni u kakvim izborima neće učestvovati, podsjeća Frans pres.

Hamasovci su na prethodnim opštim izborima početkom 2006. godine pobjedili Fatah koji je decenijama dominirao palestinskom političkom scenom. Oni sada ističu da Abas nema legitimitet jer mu je mandat istekao januara 2009. Taj mandat je kasnije produžen do novih izbora da se izbjegne politički vakum. Zato se očekuje da se izbori održe samo na Zapadnoj obali, ali pripadici Hamasa kažu da ni tamo neće glasati.

Bonus video: