„Naftni vrhunac“ već 2012?

Tajna dokumenta iz američke ambasade u Rijadu, koje je objavio Vikiliks, pokazuju da SAD strahuju da Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, nema dovoljno zaliha kako bi se spriječio rast cijena na svjetskom tržištu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2011. 18:32h

Prema depešama, kako je prenio „Gardijan“, američki zvaničnici smatraju da Saudijci precjenjuju svoj kapacitet snabdijevanja svijeta naftom te da bi već sljedeće godine mogli dramatično smanjiti proizvodnju i izvazvati porast cijena.

U depešama se poziva Vašington da ozbiljno shvati upozorenje saudijskog zvaničnika da su rezerve sirove nafte koje posjeduje kraljevina precijenjene i do 300 milijardi barela - skoro 40 odsto.

U izvještaju se iznose detalji sa sastanka američkog konzula u Rijadu sa Adadom al-Huseinijem, geologom i bivšim šefom za istraživanja u saudijskoj nacionalnoj naftnoj kompaniji Aramko. Huseini je Amerikancima otkrio da će Saudijska Arabija teško ostvariti cilj proizvodnje 12,5 milijardi barela nafte dnevno kako bi sačuvala stabilnost cijena.

Huseini je takođe ukazao da će saudijski proizvođači vjerovatno doseći „naftni vrhunac“ – tačku gdje globalno proizvodnja dostiže najviši nivo – već 2012.

Do ovog otkrića je došlo nakon što je cijena nafte proteklih nedjelja porasla na više od 100 dolara za barel zbog globalne potražnje i tenzija na Bliskom istoku.

Bonus video: