Vikiliks ne može da garantuje anonimnost

Priliv novih informacija Vikiliksu je osujećen nakon što je jedan nezadovoljni programer isključio komponentu koja je garantovala anonimnost onima koji žele da proslijede podatke, kazali su aktivisti i novinari koji sarađuju sa sajtom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2011. 18:55h

Detalji spora su sadržani u knjizi koju je napisao bivši Asanžov bliski saradnik Danijel Domšajt-Berg koja bi trebalo da bude objavljena u petak, kazao je za Rojters izvor upoznat sa sadržajem knjige.

Ni osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, ni njegovi saradnici nijesu za Rojters komentarisali ove navode ali je portparol Vikiliksa potvrdio da je u toku obnova sistema prijema podataka.

Domšajt-Berg je takođe uzeo dio podataka poslatih Vikiliksu kada je otišao, kazao je izvor upućen u sadržaj knjige „Unutar Vikiliksa: Vrijeme provedeno sa Džulijanom Asanžom na najopasnijem vebsajtu na svijetu“.

U saopštenju izdatom za Forbs, Kristin Hrafnson, portparol Vikiliksa je kazao da ovaj sajt tuži Domšajt-Berga“.

„U svojoj knjizi Domšajt-Berg priznaje da je počinio razna djela sabotaže protiv ove organizacije. Bivši član osoblja Vikiliksa priznaje da je naudio glavnom sistemu prijema i da je ukrao materijal“, kaže se u saopštenju.

„Zbog ove sabotaže i zabrinutosti oko motiva mijenjamo cijeli sistem prijema podataka, što je projekat koji će potrajati usljed složene prirode i potreba organizacije da fokusira svoje resurse na objavljivanje i zaštitu“ kaže se u saopštenju.

Domšajt je u saopštenju Forbsu to demantovao: „Obnova sistema je potrebna zbog toga što su vlasnik i tvorac sistema odlučili da više ne dozvole Vikiliksu da ga koristi, zbog nedostatka povjerenja u Džulijana i načina na koji on vodi ovu organizaciju i zbog toga što se Džulijan neodgovorno ophodi sa izvorima materijala“.

Aktivisti i novinari koji rade sa Vikiliksom i Asanžom kažu da će sposobnost sajta da prima nove podatke biti mjesecima osujećena, ako ne i potpuno uništena u sljedećih nekoliko mjeseci.

Domšajt-Berg je nedavno najavio da će osnovati rivalski sajt Vikiliksu po imenu Openliks uz pomoć bivšeg programera Vikiliksa, za kojeg se vjeruje da je Njemac, čije su programersko umijeće impresivnije od Asanžovog. Ne zna se tačno koliko je materijala poslatog Vikiliksu sada pod kontrolom Domštajg-Berga i programera, poznatog samo kao „Arhitekta“.

U saopštenju koje prenosi Gardijan Domšajt-Berg navodi: „Nijesmo motivisani osvetom. I ne želimo da se dokopamo materijala, ili da ga preusmjerimo na Openliks. Jednostavno smo odlučili da uzmemo ove opasne igračke kako Džulijan ne bi mogao da naudi još nekome“.

Novi sajt neće objavljivati niti analizirati podatke koje dobije već će umjesto toga služiti kao provodnik koji će prosljeđivati podatke partnerima sajta, koji bi uključivali pojedine medije, NVO grupe i radničke sindikate.

Upućeni u dešavanja u Vikiliksu kažu da Asanž i dalje ima kontrolu nad značajnom količinom podataka. On je ranije govorio da to uključuje značajne informacije o Banci Amerike.

U intervjuu za njemački nedjeljnik Štern, Domšajt Berg je kazao da je Asanžova zaliha bankaraskih podataka stara i „potpuno nezanimljiva“.

Asanž opisan kao hvalisavac i ženskaroš

Domšajt Berg je u svoj knjizi Asanža okarakterisao kao osobu koja je opsjednuta moći. Asanžov najnoviji spor sa bivšim saradnicima – među njima je i Gardijan – usmjeriće pažnju na optužbe da upravlja Vikiliksom kao ličnim vlasništvom.

U knjizi Domšajt-Berg opisuje Asanža kao čovjeka koji se redovno „hvalio time koliko djece ima u raznim djelovima svijeta“ i kako voli žene „mlađe od 22. godine“. Takođe se preispituje i Asanžov stav prema novcu, i navodi da Domšajt-Berg i ostali članovi osoblja nijesu željeli da naplaćuju televizijskim kompanijama prikazivanje snimka „kolateralno ubistvo“ na kojem se vidi kako posada u američkom vojnom helikopteri puca na civile i fotografe u Iraku.

Takođe se u knjizi navodi da je Asanž odbio da pokrije troškove istražiteljima koji su otputovali u Irak kako bi istražili pozadinu snimka. Takođe se Asnaž opisuje kao čovjek koji odbija da prihvati druge stavove: Džulijan je uvijek prekidao svaku vrstu diskusije između mene i drugih. Ne dovodite u pitanje rukovodstvo u vremenima krize, bio je jedan od njegovih omiljenih odgovora na ključna pitanja koja smo postavljali“.

Galerija

Bonus video: