EGIPAT:

Ko će naslijediti Mubaraka

U igri za novog predsjednika Egipta Mohamed al Baradej, Amr Mohamed Musa, Omar Sulejman ili neko koga će nastavak političkih previranja tek isturiti u prvi plan. Muslimanska braća očekuju da će biti priznati kao politička partrija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2019. 02:52h

Hiljade demonstranata već četrnaesti dan zaredom traže i odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka, ali on odbija da to učini prije izbora koji treba da se održe u septembru.

Taj proces je teško zaustaviti i u Egiptu sada mnoga pitanja tek čekaju na odgovore. Iako su predstavnici opozicije razgovarali tokom vikenda sa predstavnicima vlade, nije postignut napredak jer vlada odbija da ispuni njihov zahtjev za sprovođenje reforme cjelokupnog političkog sistema.

Mubarak (82), koji je na čelo države došao oktobra 1981, poslije atentata na Anvara el Sadata, sve do sada razmišljao je da se ponovo kandiduje za šefa države, iako je u godinama i oboljeo.

Mogući nasljednici

Kako prenosi Tanjug, kao mogući nasljednici Mubaraka najčešće se pominju dva čovjeka, prvi - doskorašnji direktor IAEA Mohamed el Baradej, koji se, čim su počeli nemiri u Egiptu, nametnuo kao lider opozicije, iako iza sebe nema političku partiju, niti je decenijama živio u zemlji i drugi,  Amr Mohamed Musa, egipatski diplomata koji je od 2001. godine generalni skeretar Arapske lige.

Mohamed el Baradej

Mubarakov režim je odmah shvatio odakle duvaju opasni vetrovi i državni mediji već nazivaju El Baradeja "izdajnikom", a njegov poziv na političke reforme porede sa pokušajem "ustavnog udara".

Zbog toga što je decenijama živio i radio u svijetu, od Njujorka do Ženeve, mnogi tvrde da još nije pustio dublje korijene u narodu, iza sebe nema ni političku partiju. Svjestan toga, on je nedavno osnovao pokret Nacioanlni savez  za demokratske promjene.

Amr Mohamed Musa

Poznavaoci prilika u Egiptu navode, a Tanjug prenosi da više simpatija u narodu ima Amr Musa, dugogodišnji šef diplomatije, koji je 2004. godine, kada su njegove pristalice sakupile na destine hiljada potpisa, odbio da se kandiduje za predsjednika na izborima koji su održani 12 mjeseci kasnije.

Musa je, međutim, nedavno izjavio da je promijenio odluku i da bi mogao da se kandidauje na izborima 2011. On se, u međuvremenu, sastao sa El Baradejem i pretpostavalja se da su razgovarali o sprovođenju ustavnih reformi koje bi omogućile održavanje transparentnog izbornog procesa.

Omar Sulejman

Kao mogućni nasljednik pominje se i Omar Sulejman (74), koga je Mubarak, kada je shvatio da brod počinje da mu tone, postavio za potpredsjednika države, mjesto koje dosad nije ni postojalo. Taj vojnik i poličar, šef obaveštajnih službi, očigledno je čovek od poverenja dosadašnje vlasti. U Kairu se mogu čuti špekulacije da bi on mogao da naslijedi dosadašnjeg "Faraona" koji je vladao Egiptom tri decenije.

"Ne, to bio Mubarak II", kažu u egiparskim grupama koje se bore za ljudska prava i ističu da novi šef države treba da bude izabran na demokratskim izborima.

Muslimanska braća

Dosadašnji progoni protivnika u Egeptu vratili su na javnu scenu i Muslimansku braću, koji sada kontrolišu preko nezavisnih kandidata čak petinu poslaničkih mandata iako je formalno ta grupa zabranjena. Prvi put njeni predstavnici su učestvovali u razgovorima o presjecanju zamršenog političkog čvora u Egiptu.

"Mi nijesmo zainteresovani za mjesto predsjednika Egipta", izjavio je jedan od lidera Muslimanske braće Mohamed al Beltagi u izjavi TV "Al džazira". On je istovremeno izrazio nadu da će ovaj islamistički pokret uskoro biti priznat kao politička partija.

Oni koji prate zbivanja u Egiptu ne isključuju da će Muslimanska braća, ipak, isturiti svog kandidata za šefa države, mada ne otkrivaju ko bi to mogao da bude.

Ko će naslijediti Mubaraka

U ovom času je samo sigurno ko to neće biti. Sve do protesta koji su uzdrmali Egipat, kao sigurni nasljednik Mubaraka pominjao se se njegov sin - Gamal, koji je već bio jedan od lidera vladajuće partije. Ali, on više nije u igri. Mediji čak tvrde da nije ni u zemlji, da je, s parama, pobjegao u inostranstvo.

Galerija