Izgorjeli kostimi, karnevala će biti

Veliki požar zahvatio je juče karnevalski centar u Rio de Žaneiru, uništavajući hiljade kostima i izazivajući haos u pripremama za brazilski godišnji festival hedonizma.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2011. 19:30h

Na televizijskim snimcima prikazan je gusti dim kako se uzdiže iz centra Rija iz kompleksa Grad Sambe, gdje najbolje grupe iz grada provode mjesece pripremajući se za spektakularnu godišnju paradu.

Najmanje tri od 123 vodećih samba grupa ili „škola“ su teško pogođene požarom, objavili su mediji svega nekoliko nedjelja prije zakazanih parada kroz sambadrom u Riju za Karneval koji počinje 4. marta.

Radnici su prikazani kako ulaze u zapaljenu zgradu pokušavajući da spasu kostime, a nije jasno kako je požar počeo.

Uplakani Helinho de Oliveira, predsjednik samba škole Grande Rio, kazao je da je požar uništio više od 3000 kostima koje je njegova grupa pravila mjesecima.

„Jedino što nije izgorjelo je naša želja da učestvujemo na paradi“, kazao je on za televiziju Globo.

Pojedini zaposleni su došli u centar i briznuli plač kada su vidjeli da su mjeseci njehovog rada uništeni. U požaru niko nije stradao, mada je najmanje jedna osoba hospitalizovana zbog udisanja dima.

Gradonačelnik Rija Eduardo Paes održao je vanredni sastanak sa zvaničnicima karnevala i kazao da je uvjeren da će vodeće samba škole učestvovati na paradi, mada oni najteže pogođeni neće moći da učestvuju u takmičenju za godišnju nagradu.

„Nažalost biće teško uraditi ono za što je bila potrebna cijela godina za svega 30 dana“, kazao je Paes ispred zgrade. Međutim, sigurno je da će se karneval održati, kazao je on.

Kostimi i pomagala koja se koriste na Karnevalu se prave od krajnje zapaljivih materijala poput pjene i papira. Kompleks Grad Sambe je napravljen 2005. godine dijelom i kako bi se izbjegli požari koji su uticali na pripreme karnevala u prošlosti.

Galerija