Južni Sudan nova država u Africi

Predsjednik Sudana Omar Hasan al-Bašir je ranije kazao da prihvata rezultate glasanja umirujući strahove da bi otcjepljenje moglo izazvati sukob za kontrolu nad naftnim rezervama juga.
64 pregleda 0 komentar(a)
OMAR HASAN AL-BAŠIR, Foto: Reuters
OMAR HASAN AL-BAŠIR, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2011. 20:07h

Južni Sudan je ubjedljivo glasao za nezavisnost pokazali su konačni rezultati referenduma, što je otvorilo vrata za stvaranje nove države u Africi i za novi period neizvjesnosti za ovaj problematični region.

Ukupno 98,83 odsto birača iz južnog dijela Sudana bogatog naftom glasalo je za otcjepljenje od sjevernog dijela zemlje na referendumu održanom prošlog mjeseca, pokazao je video prikaz rezultata glasanja, u koji je Rojters imao uvid.

Referendum je vrhunac mirovnog sporazuma između sjevera i juga koji je sklopljen kako bi se okončao najduži građanski rat u Africi i uvela demokratija u zemlji koja se nalazi duž podjele kontinenta na arapski i subsaharski dio.

Predsjednik Sudana Omar Hasan al-Bašir je ranije kazao da prihvata rezultate glasanja umirujući strahove da bi otcjepljenje moglo izazvati sukob za kontrolu nad naftnim rezervama juga.

"Primili smo rezultate i mi ih prihvatamo i pozdravljamo jer predstavljaju volju naroda sa juga", kazao je Al Bašir u obraćanju na državnoj televiziji, prenosi Rojters.

U prijestoni Džubi počela slavlja

Južni zvaničnici su kazali da pitanje imena nove države još nije riješeno ali da bi moglo biti jednostavno "Južni Sudan".

Lider južnog Sudana Salva Kir doprinio je pomirljvoj atmosferi obećavši da će pomoći Kartumu u kampanji da se oproste dugovi ove zemlje i za poštanje trgovinskih sankcija.

Obje strane su proteklih pet godina izbjegavale veće izlive nasilja, ali nijesu uspjele da prevaziđu decenije dubokog nepovjerenjna.

Stotine ljudi počele su da se okupljaju u južnoj prijestonici Džubi kako bi proslavili rezultate.

"Danas se više ne plašim rata, to je prošlost... naši lideri su se sprijateljili sa sjeverom, ali ja im nikada ne mogu oprostiti ono što sam vidio. Sada ih više ne mrzim, ali ne želim više nikada da ih vidiom“, kazao je Riak Maker.

Mnogi južnjaci vide izbore kao šansu da okončaju godine represije sjevera, koja prema njihovim tvrdnjama traje još od 19. vijeka od upada trgovaca robljem.

Bašir koji je vodio kampanju protiv secesije, iznenadio je mnoge analitičare serijom pozitivnih primjedbi u vezi sa jugom posljednjih nedjelja.

Vašington je nagovijestio da je spreman da ukloni Sudan sa liste država koje sponzorišu terorizam nakon uspješnog referenduma i da pomogne u popuštanju trgovinskih sankcija.

Bonus video: