Libija je sljedeća domina koja se ruši u arapskom svijetu?

Američke depeše, koje je objavio Vikiliks, otrkivaju nasilje i korupciju koji vladaju u porodici libijskig predsjednika Gadafija, i prikazuju Libiju kao zemlju s gorom upravom od Tunisa i Egipta.
0 komentar(a)
Gadafi, Foto: Arhiva Vijesti
Gadafi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.02.2011. 19:13h

Dokumenti opisuju kako su porodična pohlepa, suparništva i ekstremna ponašanja komplikovala britanske i američke napore da normalizuju odnose s Libijom, nakon što je ona odustala od nuklearnog oružja i osudila terorizam.

Gadafijeva djeca rasipaju državnu zaradu od nafte i zavode teror oko sebe, što izaziva zasad još potisnuti bijes Libijaca, otkrivaju dosad neobjavljene depeše, koje sugerišu da je Libija daleko od stabilne zemlje te da bi njen autoritaran režim mogao da bude sljedeća domina koja se ruši u arapskom svetu.

List prenosi informacije o hapšenju Gadafijevog sina Hanibala u Švajcarskoj zbog zlostavljanja članova kućne posluge, i odgovor libijskih vlasti - prijetnju da će povući milione dolara s računa u švajcarskim bankama i prestati da isporučuju naftu. Skandal se smirio posle intervencije Gadafijeve ćerke Ajše u Švajcarskoj.

Dok se Hanibal nalazi na čelu dvije najveće naftne i brodarske kompanije, potencijalni nasljednici na vlasti su dva Gadafijeva starija sina, Mutasim i Saif al-Islam, poznata po međusobnom suparništvu i ekscentričnom, nepridvidljivom ponašanju; njihov odnos preokupira strane vlade, piše Sandej Tajms.

Bonus video: