Tadžikistan ne odustaje od tradicije brakova među rođacima

Prije nekoliko godina je bilo pokušaja Ministarstva zdravstva da se donese zakon koji bi zabranio sklapanje brakova između braće i sestarea iz prvog i drugog koljena, ali oni nijesu naišli na oduševljenje
0 komentar(a)
vjenčanje, Foto: Wikipedia
vjenčanje, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 06.02.2011. 08:17h

Jedno od najnovijih istraživanja je pokazalo da više od 20 posto novorođene i odmah potom preminule djece u Tadžikistanu pripada roditeljima koji su rodbinski usko povezani.

Iako u Dušanbeu bilježe pad broja ovakvih brakova, ovaj problem i dalje ostaje jedan od najvećih u ovoj azijskoj državi. S obzirom na posljedice kakve ove veze obično sa sobom donose, ne čudi da mnogi traže da se u rješavanje ovog problema uključe i političari.

Prije nekoliko godina je bilo pokušaja Ministarstva zdravstva da se donese zakon koji bi zabranio sklapanje brakova između braće i sestaRa iz prvog i drugog koljena, ali oni nijesu naišli na oduševljenje, pa tako ni na prihvatanje, piše bh news.

O tome svjedoči i Gulbahor Saidova, majka četiri odrasle kćeri i jednog sina. Iako nije ni siromašna a niti neškolovana, Saidova će uskoro jednu svoju kćerku udati za daljnjeg rođaka.

"Znam da su brakovi unutar članova bliže porodice opasni, može se dogoditi da djeca budu rođena bolesna ili čak s većim tjelesnim ili duševnim oštećenjima, ipak ovakav oblik sklapanja brakova je kod nas tradicija", kaže Saidova i dodaje da je dogovor o ovom braku postignut neposredno nakon kćerkinog rođenja.

Razlozi za sklapanje bračnih zajednica između rođaka su raznovrsni i u Tadžikistanu se razlikuju od regije do regije, ali je najčešći razlog očuvanje porodičnog bogastva.

Bonus video: