Novi START na snazi

Novi desetogodišnji sporazum zameniće START-1 od 31. jula 1991. godine, koji je istekao decembra 2009. godine.
50 pregleda 0 komentar(a)
START, Foto: Reuters
START, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2011. 07:54h

Šefovi diplomatija Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Hilari Klinton, razmijeniće u Minhenu ratifikacione dokumente, čime će novi Sporazum o smanjenju nuklearnog arsenala dvije države stupiti na snagu.

Lavrov i Klintonova učestvuju na 47. Konferenciji o bezbjednosti koja danas počinje u Minhenu.

Sporazum su potpisali 8. aprila prošle godine u Pragu predsjednici Rusije i SAD, Dmitrij Medvedev i Barak Obama, a taj čin označen je kao možda najznačajniji korak u najavljenom resetovanju odnosa između Moskve i Vašingtona čiji su vjesnici bili upravo Lavrov i Klintonova.

Novim Sporazumom predviđeno da se nuklearni arsenal dvije zemlje smanji približno za trećinu.

To znači da se do 1.550 smanji ukupan broj nuklearnih punjenja tokom sedam godina od stupanja na snagu i da se više nego dvostruko (do 800) smanji gornji nivo instaliranih i neistaliranih nosača bojevih glava.

U okviru dokumenta u pravno obavezujućoj formi utvrđena je uzajamna povezanost strateškog ofanzivnog i strateškog odbrambenog naoružanja, a pri njegovom potpisivanju ruska strana je iznijela posebnu izjavu o mogućnosti istupanja iz Sporazuma ukoliko obim sistema protivraketne odbrane SAD stvori prijetnju po nacionalne interese Rusije.

Novi desetogodišnji sporazum zameniće START-1 od 31. jula 1991. godine, koji je istekao decembra 2009. godine.

Predsjednici su ratifikacione dokumente potpisali ovih dana - Obama prije dva dana, a Medvedev 28. januara- a tome je prethodila ratifikacija u američkom Kongresu i ruskom parlamentu.

Rad na tekstu novog sporazuma trajao je od jula 2009. godine i obuhvatio 10 rundi pregovora u Ženevi.

Bonus video: