Američki izaslanik rekao da Mubarak mora da ostane na vlasti

Frenk Vizner kaže da je potrebno da predsjednik Egipta ostane na funkciji kako bi mogao da nadgleda tranziciju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2011. 18:49h

Uprkos brojnim pozivima od strane Obamine administracije Mubaraku da slijedi volju naroda i povuče se sa vlasti, specijalni američki izaslanik je rekao da Mubarak mora da ostane na vlasti.

Frenk Vizner kaže da je potrebno da predsjednik Egipta ostane na funkciji kako bi mogao da nadgleda tranziciju, a pozdravio je ostavku izvršnog komiteta partije.

Izvršni komitet vladajuće partije u Egiptu podnio ostavku

U svom izveštaju britanski sajt Bi-Bi-Si navodi da je predsjednik Mubarak i dalje na odlučujućoj funkciji u stranci i da donosi sve odluke.

Mubarak je prihvatio ostavke vrha stranke i sam donio odluku o novim imenovanjima.

Portal zaključuje da je najvažnija od svih, ostavka njegovog sina Gamala.

Protestanti spriječili ulazak tenkova na Trg Tahrir

Egipatska vojska je pokušača tenkovima da se probije na Trg Tahrir u centru Kaira gde se 12 dan za redom održavaju protesti protiv Mubarakovog režima.

Opozicionari, kojih na trgu ima na hiljade, legli su ispred tenkova i napravili barikade kako bi onemogućili vojsci da rasturi demonstrante.

Nekoliko desetina vojnika pokušalo je da uđe na trg, dok su visoki vojni zvaničnici pokušali da pregovaraju sa opozicionarima oko prilaska grotlu demonstracija.

To je dovelo da svađe i neslaganja sa demonstrantima, koji tvrde da vojska pokušava da preuzme kontrolu nad Trgom Tahrir.

"Pokušavaju da nas zaplaše da odemo kući. Ali to se neće dogoditi pre nego što Mubarak podnese ostavku", rekao je jedan od demonstranata za Bi-Bi-Si.

Napadači digli u vazduh gasovod Egipat-Izrael!

Egipatska državna televizija javila je da na gasovodu blizu pojasa Gaze i dalje besni veliki požar, posle eksplozije do koje je jutros doŠlo, na sjevernom dijeluSinajskog polulostrva.

Eksplozija se dogodila jutros blizu egipatskog grada El Ariša na Sinaju, na oko 70 kilometara od Pojasa Gaze.Egipatski zvaničnici rekli su za televiziju da su nepoznate osobe izazvale eksploziju na gasnom terminalu koji snabdijeva Izrael.Iz te gasne stanice idu dva kraka gasovoda ka Jordanu i ka Izraelu.Za sada nema izvještaja da li je neko povrijeđen kao i to da li je zbog toga prekinut izvoz gasa u Izrael i Jordan.

I ranije je bilo napada na taj gasovod. U julu prošle godine beduini na Sinajskom poluostrvu pokušali su da dignu gasovod u vazduh u protestu prema egipatskoj vladi koju optužuju da ih diskriminiše i da o njima ne vodi računa.

Gamal Mubarak podnio ostavku na stranačku funkciju

Sin predsjednika Egipta Gamal Mubarak podnio je ostavku na funkciju generalnog sekretara vladajuće stranke NDP, prenose svjetski mediji.

On, međutim, nije jedini koji se povukao iz predsjedništva stranke, već je samo deo šire smjene kadrova koja se dešava u ovim tenucima u Mubarakovoj partiji.

Na Gamalovu funkciju odabran je Hosam badravi koji slovi za liberala u stranci.

Galerija

Bonus video: