"Dan odlaska" Mubaraka

Mubarak, čiji odlazak sa vlasti traži opozicija, rekao je da se neće ponovo kandidovati na predsjedničkim izborima, ali da ne može sad da ode, da ne bi izazvao haos.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2011. 16:28h

Stotine hiljada Egipćana izašlo je na ulice Kaira zahtjevajući odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka s vlasti, a na centralnom trgu Tahrir, simbolu narodne pobune, danas su prisutne i brojne političke ličnosti.

Lider Arapske lige Amr Musa pojavio se danas na kairskom trgu Tahrir gdje danima traju antivladine demonstracije, kako bi doprinio smirivanju situacije, saopštila jenjegova kancelarija.Generalni sekretar Arapske lige i bivši ministar spoljnih poslova Egipta u izjavi za radio Evropa 1 nije isključio mogućnost da naslijedi egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i ocijenio da će Mubarak ostati na toj funkciji sve do kraja avgusta kada mu ističe mandat."Ne vjerujem da će otići. Mislim da će ostati do kraja avgusta", rekao je Musa.Iz Musine kancelarije saopšteno je da je on "bio na trgu Tahrir radi smirivanja" situacije.Mubarak, čiji odlazak sa vlasti traži opozicija, rekao je da se neće ponovo kandidovati na predsjedničkim izborima.Musa je za Evropu 1 rekao i da je spreman da učestvuje u procesu tranzicije u Egiptu. Upitan o mogućoj kandidaturi na predsjedničkim izborima, odgovorio je: "Zašto reći ne".On nije odbacio mogućnost da učestvuje u prelaznoj vladi i založio se za "nacionalni konsenzus".

"Ne mogu se ignorisati političke snage uključujući i Muslimansku braću", rekao je Musa.

Musa smatra da je današnji dan odlučujući za Egipat.

Hrišćani u Egiptu štite muslimane tokom molitve

Fotografija hrišćana koji usred nasilja svojim tijelima štite muslimane dok se oni mole u haotičnom Kairu, za samo nekoliko dana je obišla svijet. Fotografiju je u srijedu snimila i na Twitteru objavila korisnica pod imenom Nevine Zaki.

"Imajte na umu da je ova fotografija snimljena samo mjesec nakon što je u Aleksandriji pobijenen velik broj hrišćana. A ipak stojimo ujedinjeni", napisala je Zaki ispod fotografije.

Hrišćani su se uhvatili za ruke i opkolili muslimane kako niko ne bi mogao da ih napadne s leđa dok klanjaju okrenuti prema Meki.

Muslimani su isto uradili za hrišćane na pravoslavni Božić, sedam dana nakon napada u Aleksandriji. Hiljade nih se pojavilo pred crkvama širom zemlje za vrijeme mise, kada su ispunili obećanje da će se zajedno boriti protiv islamskih militanata i za slobodu vjere.

U Aleksandriji je u novogodišnjoj noći u napadu bombom na pravoslavnu crkvu ubijen 21 vjernik što su građani shvatili napadom na cijeli Egipat i pozvali susjede na saradnju.

Egipatski ministar odbrane se obratio demonstrantima

Egipatski ministar odbrane Mohamed Husein obratio se prvi put demostrantima i poručio im da se Mubarak neće kandidovati na sledećim izborima.

To je prvi put za 10 dana masovnih protesta u Egiptu da se jedan visoki predstavnik vlasti obratio demonstrantima, prenosi Beta.

"Dva osnovna zahtjeva još uvijek nisu ispunjena, a to je ukidanje zakona o vanrednom stanju i odlazak Mubaraka sa vlasti", rekao je glumac i producent Kaled Abdalah i dodao da bi osveta bila strašna u slučaju da se sada odustane od protesta.

Obamina vlada pregovara o odlasku Mubaraka

Vlada predsjednika SAD Baraka Obame pregovara sa egipatskim zvaničnicima o mogućnosti hitne ostavke Mubaraka i o obrazovanju privremene vlade koja bi pripremila Egipat za slobodne izbore ove godine, rekli su američki zvaničnici, prenosi Beta.

Stvaranje privremene vlade koja bi imala podršku egipatske vojske je jedna od ideja o kojima se raspravlja pošto su protesti protiv Mubaraka eksalirali na ulicama Kaira i drugih egipatskih gradova.

Obamina administracija strahuje da bi današnji masovni protesti mogli da se pretvore u opšte nasilje ako vlada ne preduzme konkretne korake da zadovolji glavni zahtjev demonstranata - Mubarakov odlazak.

Zvaničnici koji ne žele da im se objave imena budući da osjetljivi diplomatski pregovori i dalje traju, naglašavaju da SAD ne žele da nametnu rješenje Egiptu, ali da je Vlada SAD procijenila da Mubarak mora ubrzo otićhi da bi se kriza završila mirno.

Galerija

Bonus video: