FBI traži još četiri muškarca povezana sa napadima na WTC

FBI još ne zna jesu su osumnjičeni muškarci bili samo podrška napadačima ili peta ćelija koja je odustala od napada u posljednem trenutku.
62 pregleda 0 komentar(a)
11.9.2001, Foto: Telegraph.co.uk
11.9.2001, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 02.02.2011. 08:52h

FBI je počeo potragu za četvoricom muškaraca iz Katra koji se sumnjiče da su učestvovali u terorističkom napadima na Svjetski trgovinski centar (World Trade Center, WTC) 11. septembra, 2001, prenosi Telegraph pozivajući se na dokumenta objavljena na WikiLeaksu.

Osumnjičena grupa muškaraca navodno je nadzirala mete i organizovala podršku za napade. Imali su avionske karte za let u Vašington 10. septembra, ali nisu uspjeli da se ukrcaju na let. Sjutradan su taj isti Boeing 757 otela petorica terorista i zabila ga u Pentagon.

Umjesto ukrcavanja, trojica muškaraca - Meshal Alhajri, Fahad Abdulla i Ali Alfehaid, odletjeli su u London, a zatim u Katar.

Ne zna se gdje su sada. Navodno su u Njujork došli iz Londona, tri sedmice prije napada. Nadzirali su WTC, Bijelu kuću, Pentagon i sjedište CIA-e.

Hotelsko osoblje je kazalo istražiteljimada su u sobi pronašli pilotske uniforme i računar, sa detaljima kao što su imena pilota, brojevi i vrijeme letova.

Deset dana kasnije su se smjestili u hotel u Los Anđelesu, a u FBI sada smatraju da je smještaj i avionske karte platio "osuđeni terorista".

FBI traži i Mohameda Al Mansoorija za kojeg kažu da je bio podrška teroristima dok su bili u SAD-u. FBI je savjetovao da on bude stavljen na međunarodnu listu terorista jer "predstavlja opasnost za vazduhoplovstvo u SAD-u i inostranstvu", piše u dokumentima američke vlade koje su u februaru prošle godine iz ambasade u Dohi poslali Hillary Clinton u Odsjek za obranu u Vašingtonu, CIA-i i FBI-ju.

FBI još ne zna jesu su osumnjičeni muškarci bili samo podrška napadačima ili peta ćelija koja je odustala od napada u posljednem trenutku.

Ne isključuju ni mogućnost da su oni planirali napad na zapadnoj obali SAD-a ili London. I oni su na popisu FBI-ja koji sadrži 300 imena povezanih sa napadima.

Bonus video: