Poligamija se vraća u Irak zbog ratnih udovica

Godine rata i sukoba u Iraku ostavile su iza sebe više od milion ratnih udovica i nedovoljno mladih nevjenčanih muškaraca. To podstiče iračku vladu da ponovno vrati mogućnost poligamije, piše BBC.
98 pregleda 0 komentar(a)
žene u Iraku, Foto: Reuters
žene u Iraku, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2011. 08:41h

Hanan je izgubila osam članova svoje porodice u ratu, uključujući i supruga, ostala je sama s troje djece. Iako je nastavila sa svojim životom radeći kao frizerka u Bagdadu, Hanan je rekla da joj je bio potreban "čovjek koji će joj pružiti utočište" i zato je opet završila u braku, ali ovoga puta s oženjenim muškarcem.

"Na početku mi je rekao da je razveden, ali nakon što smo se vjenčali, vratila mu se žena s djecom", rekla je Hanan za BBC.U Iraku se aktivno promoviše ideja poligamije. Ta praksa je postala manje česta u 20. vijeku, ali su irački političari prošle godine iznijeli prijedlog da se oženjenim muškarcima ponude finansijski podsticaji ako ožene još jednu ženu. Prema postojećem iračkom zakonu, poligamija je ilegalna osim ako sudija ne odobri drugačije. Iako je to dio islamske tradicije, posljednjih nekoliko godina aktivno je zagovaraju mnoge vjerske organizacije.

Iračke političarke su podijeljene oko te teme. Dok je neke podržavaju, druge smatraju da država jednostavno treba pružiti jaču podršku udovicama kako bi im pomogla da lakše opstaju bez muškaraca. "Udovice su često mlade i nemaju posao, zdravstveno ili socijalno osiguranje. Ne smijemo ih podsticati samo da se udaju", kaže Nada Ibrahim, zastupnica u iračkom parlamentu.

Bonus video: