ZAJEDNO ZA MUZEJ

Egipatska vojska obezbjeđuje muzej u Kairu

"Stojim ovdje da bih odbranio i zaštitio naše nacionalno blago", rekao je 40-godišnji inženjer Farid Saad.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2011. 09:59h

Egipatska vojska obezbjeđuje čuveni muzej u Kairu, štiteći od pljačkaša dragocjene artefakte među kojima je zlatna posmrtna maska faraona Tutankamona.Jednu od prijetnji Egipatskom muzeju, koji godišnje obiđu milioni turista, predstavlja sjedište vladajuće partije koje se nalazi nadomak muzeja. Sjedište su u petak uveče zapalili demonstranti koji od utorka protestuju protiv vlasti.Desetine potencijalnih pljačkaša upalo je na posjed muzeja.Jedan demonstrant je ispred kapije muzeja na Trgu Tahrir zamolio prisutne da ne pljačkaju muzej i uzviknuo: "Mi nismo Bagdad".Nakon invazije na Irak, koju su 2003. godine predvodile SAD, pljačkaši su opustošili Nacionalni muzej u Bagdadu i odnijeli hiljade artefakata. Samo dio antikviteta je kasnije nađen i vraćen muzeju.U Kairu se u petak ispred muzeja okupila i grupa mladića opremljenih policijskim pendrecima, u želji da odbrane glavni ulaz i zaštite muzejsku zbirku."Stojim ovdje da bih odbranio i zaštitio naše nacionalno blago", rekao je 40-godišnji inženjer Farid Saad.Među braniocima muzeja je i 26-godišnji Ahmed Ibrahim koji je rekao da je značajno štititi muzej zato što se u njemu nalazi "istorija Egipta stara 5.000 godina".

"Ako je ukradu, nikada je više nećemo naći", dodao je.Četiri oklopna vozila raspoređena su ispred muzeja u centru Kaira.

Vojnici su opkolili zgradu i neki od njih su ušli u nju kako bi zaštitili mumije, monumentalne statue, kraljevski nakit i druge faraonske artefakte.

Preporučujemo za Vas