U Egiptu poginulo 62. ljudi, izabran novi premijer

Predsjednik Egipta Hosni Mubarak za novog predsjednika Vlade postavio bivšeg komandanta egipatske vojne avijacije Ahmed Šafik.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2011. 07:43h

Državna televizija Egipta objavila je da je vlada nakon višednevnih protesta na ulicama gradova širom zemlje zvanično podnijela ostavku.

Predsjednik Egipta Hosni Mubarak za novog predsjednika Vlade postavio je bivšeg komandanta egipatske vojne avijacije Ahmed Šafik, prenose svjetske agencije.

Poslije postavljanja bivšeg šefa obavještajne službe Omara Sulejmana za potpredsjednika, Mubarak je tako na najvažnije državne funkcije doveo ljude sa jakim vojnim vezama.

Demonstranti i dalje pozivaju na promjenu režima, a ne na promjenu kabineta. Prema posljednjim podacima u demonstracijama, koje traju već pet dana je poginulo 62, a više od 2.000 ljudi je povrijeđeno, saopštili su zvaničnici službe bezbijednosti.

TV Al Dažira javila je da je samo u Aleksandriji poginulo više od 20 ljudi.

Mubarak je u govoru kojim se obratio naciji, a koji je prenosila državna televizija obećao da će promijeniti vladu ali je stavio do znanja da ne namjerava i sam da ode sa vlasti.

Baradej: Protesti će se nastaviti do pada režima

Njegov glavni protivnik Nobelovac Mohamed El Baradej izjavio je da je razočaran govorom Mubaraka i poručio mu da on mora da napusti svoju funkciju koju drži više od 30 godina.

"Na ulicama sam sa mojim kolegama da bi donio promjenu i prenio predsjedniku Mubaraku poruku da mora da napusti vlast. Predsjednik Mubarak nije razumio poruku egipatskog naroda. Njegov govor je potpuno razočarao. Protesti će se nastaviti sve jače do pada režima", rekao je El Baradej.

Londonski Dejli telegraf piše da SAD tajno podržavaju proteste u Egiptu i da stoje iza organizatora protesta koji se, navodno, pripremaju već tri godine i čiji je cilj rušenje Mubaraka, prenosi Beta.

Vojska uz demonstrante

Egipatski vojnici u Kairu, kojima je Mubarak naredio nadziranje policijskog časa uvedenog zbog antivladinih protesta, prelaze na stranu demonstranata pozdravljajući ih s dignuta dva prsta u znak pobede.

Agencije prenose da vojnici u vojnim kamionima, nekoliko sati od uvođenja policijskog časa, u centru Kaira pozdravljaju demonstrante koji im uzvraćaju aplauzima.

Na nekim tenkovima demonstranti se voze zajedno sa vojnicima, a pripadnici policije rukuju se sa narodom na ulicama, javlja AFP.

Egipatska novinska agencija Mena povukla je vijest o uvođenju policijskog časa u cijeloj zemlji, koju je prethodno emitovala državna televizija..

Bonus video: