PRKOS AL DŽAZIRI

Palestinci priredili herojski doček Mahmudu Abasu

Pristalice su palile postere katarskog emira, za kojeg je jedan Abasov saradnik kazao da je odobrio da Al Džazira objavi tajna dokumenta o bliskoistočnim pregovorima.
0 komentar(a)
Abas, Foto: Beta
Abas, Foto: Beta
Ažurirano: 27.02.2019. 03:57h

Predsjedniku Mahmudu Abasu priređena je herojska dobrodošlicu od strane hiljada Palestinaca koji su odbacili katarski režim i njegovu televiziju Al Džaziru koja optužuje njihovog lidera da ih je prodao Izraelu.

Pristalice su palile postere katarskog emira, za kojeg je jedan Abasov saradnik kazao da je odobrio da Al Džazira objavi tajna dokumenta o bliskoistočnim pregovorima, kao i izraelsku zastavu na kojoj je bila ispisana riječ Al Džazira.

„Idemo u Jerusalim sa milion mučenika“, uzvikivala je gomila od preko 3000 ljudi pozdravljajući Abasa uz slogan koji se nije čuo još od vremena njegovog harizmatičnog predhodnika Jasera Arafata.

„Palestinski principi... se nijesu i neće promijeniti a prvi od njih je da je Istočni Jerusalim prijestonica palestinske države“, kazao je Abas uz odobravanje pristalica iz svih djelova okupirane Zapadne obale.

On je kazao da je Al Džazira koristila „lažna dokumenta“ kako bi palestinsko rukovodstvo izgledalo kukavički i dvolično u pregovorima sa Izraelom i oko ustupaka koje će napraviti za mirovni sporazum i palestinsku državu.

„Niko na svijetu nas ne može natjerati da odustanemo od jednog centimetra naše zemlje, oko pitanja izbjeglica i Jerusalima“, kazao je Abas okupljenima. Ovaj skup je „najvažniji odgovor na tvrdnje Al Džazire“.

Dokumenta koja od nedjelje objavljuje Al Džazira pokazuju da su Abasovi pregovarači bili spremni da naprave velike ustupke po brojnim temama koje su u srcu decenijskog konflikta, poput sudbine Jerusalima i palestinskih izbjeglica.

Al Džaziru sponzoriše Doha, mada ta vlada odbacuje navode da ima direktnu kontrolu nad kanalom.

Jaser Abed Rabo, visoki palestinski zvaaničnik, kazao je da je katarski emir „dao zeleno svijetlo“ za kampanju protiv palestinskog rukovodstva na Zapadnoj obali. Katar ima bliske veze sa Hamasom, islamističkom grupom koja upravlja Pojasom Gaze.