Pristali da predaju Jerusalim

Ako dokumenti budu potvrđeni i iz nezavisnih izvora, riječ je o najvećem "curenju" dokumenata u istoriji bliskoistočnog mirovnog procesa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2011. 18:40h

Palestinski zvaničnici su žestoko kritikovali objavljivanje dokumenata o tajnom dogovoru o pripajanja Izraelu svih osim jednog nezakonito izgrađenog naselja u Istočnom Jerusalimu – što je jedna od najosjetljivijih tema u konfliktu sa Izraelom.

Predlog bez presedana čije detalje otkrivaju televizija Al Džazira i britanski „Gardijan“ je samo jedan od ustupaka, koji su šokirali Palestince i Arape širom svijeta, a sadržan je na hiljadama stranica povjerljivih bilježaka o sastancima, imejl prepisci i drugim kontaktima palestinskih, izraelskih i američkih lidera, koje je objavila Al Džazira.

Dokumenta se odnose na period od 2000. do 2010. godine i prema pisanju „Gardijana“ pružaju izuzetan i živopisan uvid u raspad 20-godišnjeg mirovnog procesa.

Britanski list tvrdi da će u sljedećih nekoliko dana biti objavljeno još detalja koji se odnose na intimni nivo tajne saradnje između izraelskih bezbjednosnih snaga i Palestinskih vlasti kao na centralnoj ulogu britanske obavještajne službe u sastavljanju tajnog plana kako bi se smanjila moć Hamasa na palestinskim teritorijama.

U dokumentima se takođe tvrdi da su palestinski lideri privatno bili upućeni u izraelski rat u Gazi 2008-09.

Glavne palestinske frakcije ljutito su reagovale na curenje dokumenata, a mnogi se pitaju ko je i zašto dostavio dokumente medijima i da li je cilj da se diskredituje palestinski predsednik Mahmuda Abasa, u okviru borbe za vlast u njegovom pokretu Fatah.

Prema Hamasu, militantnoj grupi koja kontroliše područje Pojasa Gaze i protivniku Mahmuda Abasa, sadržaj dokumenata govori da Palestinska uprava pokušava da upropasti palestinske ciljeve.

Jaser Abed Rabo, visoki palestinski zvaničnik, kazao je za Rojters da je katarski emir “dao zeleno svijetlo” za kampanju protiv palestinskog rukovodstva na Zapadnoj obali. Katar ima bliske veze sa Hamasom, islamističkom grupom koja kontroliše Pojas Gaze. Al Džaziru sponzoriše Doha, mada vlada poriče da ima direktnu kontrolu nad kanalom.

Palestinsko vođstvo na Zapadnoj obali , koje je ovlašćeno za pregovore sa Izraelcima , dovodi u pitanje autentičnost dokumenata i nastoji da ublaži štetu nastalu njihovim curenjem. Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat ih je ocijenio kao "gomilu laži", dok je stranka Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa pozvala članstvo na demonstracije ispred biroa Al Džazire na Zapadnoj obali.

"Ono što je objavljeno je iskrivljeno, izvučeno je iz konteksta i sadrži laži", rekao je agenciji Frans pres Erakat.

Lider Palestinaca Mahmud Abas je izrazio iznenađenje i dodao da je uvijek smatrao da su arapski lideri obaviješteni o stanju pregovora. "Ne znam odakle je Al DŽazira dobila te tajne dokumente, ali mi ništa ne krijemo od naše arapske braće", kazao je on.

Ovo nije prvi put da se Abasova administracija sukobila sa Al Džazirom, za kojuj se smatra da je naklonjena Hamasu.

Palestinske vlasti su zabranile ovaj televizijski kanal na zapadnoj obali 2009. godine nakon što su objavili tvrdnje da je Abas ujčestvovao u zavjeri za ubistvo palestinskog lidera Jasera Arafata.

Rojters podsjeća da mnoga dokumenta datiraju iz vremena pregovora koje su palestinci vodili sa izraelskom administracijom Ehuda Olmerta 2008. Pregovori su okončani početkom 2009. kada je Olmert bio primoran da napusti funkciju zbog optužbi o korupciji.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman izjavio je da objavljeni dokumenti pokazuju da je, umjesto konačnog, neophodno postići prelazni sporazum sa Palestincima.

"Pošto se pokazalo da (prethodna) vlada Ehuda Olmerta nije mogla da postigne sporazum uprkos velikim ustupcima, svi shvataju da treba tražiti prelazni sporazum na duge staze", rekao je Liberman misleći na plan prema kojem bi Izrael prihvatio stvaranje palestinske države u "privremenim granicama".

Prema izraelskom dnevniku Harec, Liberman razmatra stvaranje mini palestinske države na manje od 50 odsto okupirane Zapadne obale. Stvaranje takve države ne bi uključilo uklanjanje jevrejskih naselja niti zamrzavanje procesa podizanja tih naselja. Palestinci se protive tom planu zato što granice takve države neće biti konačno utvrđene.

Ako dokumenti budu potvrđeni i iz nezavisnih izvora, riječ je o najvećem "curenju" dokumenata u istoriji bliskoistočnog mirovnog procesa.

Bonus video: